Джон Хигинс победи Рони О'Съливан с 6-3 в изключително красива среща от "Мастърс".

Двамата изиграха един от най-силните мачове в историята на снукъра. Статистиката им бе безупречна и станахме свидетели на 5 поредни сенчъри брейка, което е изравнен рекорд в турнира.

Рони започна отлично срещата и в първата партия направи 97 точки, които му бяха напълно достатъчни за да вземе аванас в резултата.

Във фрейм номер две Ракетата направи фантастичен дълъг удар, но нямаше късмет, защото бялата се скри и продължение по цвят липсваше. О'Съливан не направи добър защитен удар, а Джон се възползва и с две серии от 44 и 41 резултатът бе изравнен.

В третата и четвъртата партия Вълшебникът от Уишоу демонстрира изумителна игра и направи две пълни разчиствания на масата. Първо сътвори серия от 145 точки, които се оказаха и новият най-голям брейк в турнира, а също така и най-голямата серия, която Хигинс някога е постигал на "Мастърс". След това направи 110 и така се оттегли на почивка с два фрейма аванас.

Веднага след паузата Рони показа на Джон, че няма да се даде без бой и отговори с брейк от 125. Това бе 1078-мия сенчъри брейк на Ракетата в неговата богата кариера.

Във фрейм номер шест Хигинс направи 30 точки, но излезе от позиция, а Рони се се възползва и наниза поредната стотачка в мача. 103 точки и резултатът стана 3-3.

В седмата партия Ракетата не направи хубав разбиващ удар и остави лесна топка на Хигинс. Шотландецът не чакаше втора покана и отново изтанцува танц с всички топки на масата, а брейкът се оказа с размер от 134.

Пиршеството на стотатчките бе нарушено в 8-мия фрейм, който отново отиде в актива на Хигинс. Серията му бе от 88 пункта и така резултатът стана 5-3 в негова полза.

В 9-тата партия Хигинс направи 22 точки, но излезе от позиция и Рони получи шанс да се върне в мача. О'Съливан обаче направи едва 12 и пропусна лесна червена, след което си седна в стола и разкопча елечето си. Това не смути Вълшебника и след серия от още 46 той си осигури фрейма, а с него и победата.

След мача Хигинс заяви, че това е бил най-силният снукър, който той е играл.

"На седмото небе съм. Наистина не мога да играя по-добре от това. Повечето фреймове бях безгрешен. Рони също беше страхотен, но за мен беше важно да изиграя един такъв хубав мач срещу него", каза щастливият победител.

Рони пък поздрави Хигинс и му пожела да спечели турнира.

"Не играх най-добрият си снукър. Джон беше много по-добрият играч тази вечер. Ще се радвам да го видя да спечели "Мастърс" още веднъж, защото е жалко такъв играч да е печелил турнира само два пъти", заяви Ракетата.

Утре ще се изиграят 1/2-финалите в турнира. От 15:00 часа ще играят Стюърт Бингам и Ян Бинтао, а вечерния сблъсък ще изправи един срещу друг Хигинс и Дейв Гилбърт.