Дебютантът на "Мастърс" Ян Бинтао поднесе още една изненада и победи Джон Хигинс с 10-8 във финалния мач от най-престижния снукър турнир извън ранкинг системата.

Китаецът елиминира последователно 4 големи играчи. Нийл Робъртсън, Стивън Магуайър и Стюърт Бингам отстъпиха пред него с резултат 5-6, за да дойде и финалът, където Вълшебникът от Уишоу бе победен от новата китайска супер звезда. 20-годишният Ян се превърна в петия дебютант, който печели престижния турнир.



Хигинс водеше с 5-3 след първата сесия, но Тигърът успя да изравни резултата.

Шотландецът отново се откъсна с два фрейма напред, но историята се повтори и след няколко фрагментарни партии, които завършиха по розова и черна топки, нещата се сведоха до 7-7.

Китаецът играеше превъзходно и демонстрира страхотен сингъл потинг, чудесни сейфти удари и много стабилна игра от разстояние. Съвсем логично след подобна игра той успя да поведе в решителния етап от срещата и дръпна с 8-7. Джон все пак направи 8-8, но със серии от 70 и 64 във фреймове 17 и 18, Тигърът сложи точка на спора и вдигна красивия трофей над главата си.

Хигинс ще се задоволи с парична премия от 100 000 паунда, като големия шампион не пропусна възможността да се изкаже доста ласкаво за своя опонент: "Ян беше фантастичен. Той е почти завършен играч. Аз трябваше да водя с 6-3, а после и с 8-5, но не успях. Шапки долу за Бинтао, който ме контаатакуваше през цялото време и заслужено спечели. Знаех, че ще бъде трудно. Той със сигурност може да стане световен шампион. Цялото време на света е пред него. Той е горе-долу на възрастта на моите деца".

Щастливият шампион пък заяви, че е много развълнуван и доволен от себе си. Няма как и да е друго яче, след като китаецът ще прибере тлъстата награда от 250 000 паунда, както и трофея "Пол Хънтър".