Марк Селби е новият Световен шампион по снукър. Той победи своя приятел Шон Мърфи с 18-15 фрейма във финала на проведеното в Шефилд - Световно първенство. Това е четвъртата световна титла за Селби

Веселяка от Лестър и Магьосника изиграха вълнуващ двубой. Преди началото на последната четвърта сесия Селби бе взел аванс от 3 фрейма и водеше с 14-11. Това се оказа решително, понеже до края той успя да запази преднината си и в крайна сметка да ликува с трофея.

Сесията започна с хубава серия от 66 на Марк Селби и той поведе с 15-11. Мърфи успя да намали изоставането си на 3 партии, но още един брейк от 66 и Селби се откъсна застрашително. Все пак преди почивката Мърфи успя отново да се закачи за Веселяка и резултатът стана 16-13.

След 15-минутната пауза Веселяка от Лестър направи невероятен сенчъри брейк от 120 и се оказа само на фрейм от победата. Мърфи не се предаде и на свой ред осъществи две невероятни серии от 100 или повече точки и сведе нещата до 17-15.

В оказалият се последен фрейм Магьосника имаше хубава възможност да притисне още малко Селби, но пропусна 15-тата червена, тя остана на джоба, а Селби разчисти масата и вдигна трофея за 4-ти път в кариерата си.

След двубоя Мърфи заяви: "Той е като супер гранит. Познавам го от 9-годишен и винаги е бил такъв, за мое съжаление. Той ме пречупи вчера в мач от такъв калибър и вероятно това си оказа решаващото влияние. Животът беше много тежък през последната година заради коронавируса. Огромни благодарности за всички зрители днес, защото за тях също годината е била много трудна."

"Спортът е нищо без фенове и сме много въодушевени да имаме пълен капацитет днес. Заради вас се съживих днес, благодаря. Крис Хенри с нищо не ми помогна днес (смее се). С него работим от 2013-а и му благодаря за всичко, но утре си уволнен. Спечелихме много турнири и сме много близки. Разочарован съм, но пък се радвам, че участвах в страхотен мач", каза Магьосника.

Марк Селби бе изключително щастлив след победата и заяви, че след тази прекрасна реч на Мърфи ще му е трудно изобщо да говори:

"Невероятно е това, което се случва. Ще ми се да бях говорил преди Шон, защото той направи фантастична реч. Страхотна мечта, която имах, да бъда сравняван с другите четирикратни шампиони. Шон игра фантастично през целия мач, страхотен играч и страхотен посланик на играта, радвам се да го видя отново на най-високо ниво. Беше трудно преди няколко години, беше ми тежко, семейството ми беше до мен в тези моменти неизменно", започна Веселяка.

"Благодаря и на Шон, че отвори вратата на Крис Хенри за другите играчи като мен. Треньорът направи чудеса с моята увереност по време на играта. Той сигурно е спечелил вече 50-ина турнира през последните месеци. Надявам се някой ден да се върна на първо място в света, сега съм на правилната посока", каза новият световен шампион Марк Селби.

С победата Марк Селби си осигури и чек 500 000 паунда. Неговият подгласник ще се задоволи с 200 000 от същата валута.