Рони О'Съливан се класира за осми път на финала на световното първенство по снукър, побеждавайки големия си съперник през годините Джон Хигинс със 17-11.

Четвъртата сесия стартира при солиден аванс от 15-9 фрейма за Ракетата, който допусна лесна грешка и позволи на 4-кратния световен шампион от Шотландия да намали пасива си след брейк от 69.

Самият Хигинс обаче демонстрира колебания в следващата партия и след халф-сенчъри брейк от 67  точки англичанинът се доближи само на една партия от мечтания финал срещу Джъд Тръмп, който по-рано днес победи Марк Уилямс със 17-16 в драматичен двубой.

Рони дръпна с трийсетина точки в следващия фрейм, но пропусна червена топка за ъгловия джоб. При 50-40 в своя полза Джон получи удобна червена и я вкара, за да остане на световното: 11-16.

Шесткратният първенец на планетата запази самообладание и затвори мача още в следващата партия. Така той изравни на Хигинс в сблъсъци на световни финали - по 3 победи. Това беше първи успех за англичанина над шотландеца в шефийлдския театър Крусибъл от 2001 година насам.

Финалът между О'Съливан и Тръмп стартира в неделя от 15.00 часа българско време и по традиция се играе във формат 18 от 35 фрейма, в четири сесии. Последната от тях е предвидена за понеделник 21.00 часа българско време.

Новият световен шампион прибира рекордните 500 000 паунда, за финалиста остават 200  000 паунда. Ракетата преследва рекордна седма титла, с която би се изравнил на върха със Стивън Хендри.

Статистиката показва, че Тръмп води на Рони с 15-14 победи, печелейки 5 от последните им 7 сблъсъка. На световното първенство обаче О'Съливан печели единствения им сблъсък със 17-11 (полуфинал през 2013 година).