Рони О'Съливан е само на 6 фрейма от рекордна седма световна титла! Ракетата води с 12-5 на Джъд Тръмп след първия ден от финала на световното първенство по снукър.

Втората сесия в шефийлдския театър Крусибъл стартира при преднина от 5-3 за шесткратния световен шампион, който преди това изпорти аванс от 5-1, като дори се замеси в скандален момент със съдията Оливие Мартел заради неприличен жест.

 

Първенецът на света за 2019 година Тръмп пусна първа кръв за вечерта и намали на 4-5, правейки стабилен халф-сенчъри брейк от 73 точки, с който напълно върна интригата.

Прическата обаче щеше да усети нов конски ритник след това, защото за втори път в двубоя О'Съливан влезе в серия от 5 поредни фрейма! Рони наниза 66, 50, 118, 97 и 87, за да прати противника си в тежък нокдаун, а авансът му от 10-4 изглеждаше повече от внушителен. Интересното е, че във въпросната поредица от пет фрейма Тръмп записа общо 57 точки.

Опрян до стената, Джъд все пак спря пропадането си и след брейк от 80 точки пое дълбока глътка въздух, но Рони веднага го тушира със серия от 60, за да възстанови аванса си от шест фрейма.

В заключителната партия за вечерта Тръмп поведе с 33 точки, но пропусна трудна кафява и неговият съперник направи пълно разчистване с халф-сенчъри брейк от 88 точки!

 

Третата сесия от финала започва в понеделник от 15.00 часа българско време. Мачът за титлата се играе във формат 18 от 35 фрейма. Победителят прибира 500 000 паунда, а финалистът ще ближе рани с нови 200 000 паунда в банковата си сметка.

Припомняме, че рекордът от 7 световни титли се държи все още единствено от Стивън Хендри. Рони О'Съливан, Стив Дейвис и Рей Риърдън имат по 6 световни титли. Тръмп пък все още има шанс да влезе в клуб от шестима велики играчи, които са покорявали света на снукъра поне по два пъти в Оупън ерата.