Шампионът от UK Championship и Мастърс Рони О’Съливан спечели и Гран При, побеждавайки Джъд Тръмп с 10-7 във финала.

Ракетата започна вечерната сесия при изоставане 3-5, след като загуби първите четири партии във финала. В първия фрейм за вечерта той изпусна няколко добри възможности и изостана с три части след четвъртия халф-сенчъри брейк на Джъд.

Точно тогава обаче стартира възходът на О’Съливан и пропадането на Прическата. Рони обърна нещата от 3-6 до 8-6 в своя полза, като изключително интересни бяха фрейм №12 и фрейм №14. В първия от тях Тръмп записа халф-сенчъри брейк, но рони сграбчи възможността и разчисти масата, като преди вкарването на решителната черна топка резултатът беше 57-57 точки.

Не по-малко драматично беше по-късно, когато ролите се бяха сменили – Джъд излезе в опит да открадне партията и щеше да го направи, но при опит да подреже решителната черна топка, я заложи на джоба. Рони я добута вътре и поведе с 8-6.

По всичко личеше, че Тръмп ще спре черната серия. При 62-50 точки в негова полза на масата бяха останали четири топки, но той заложи кафявата на „зеления“ джоб след грешка от опит за вкарване от трудна позиция. И в този случай черната топка реши партията, но и  този път я вкара О’Съливан, изстреля се само на фрейм от трофея: 9-6!

 

Все пак Тръмп остана в мача и спря свободното си падане след две визити и серия от 73 точки. Той дори можеше да направи нещо повече, след като почти застигна Рони в следващата партия, но му остави жълтата и Ракетата спечели мача.

Световният №1 О'Съливан печели рекордна 41-а ранкинг титла, която му носи и чек на стойност 100 000 паунда. За Тръмп остават 40 000 паунда от наградния фонд.

Любопитното е, че двамата невероятни брейкбилдъри не успяха да нанижат нито един сенчъри брейк днес.