Международната федерация по лека атлетика (IAAF) ще има извънредно заседание на Изпълнителния си комитет този петък, заради скандала с руските лекоатлети. Това разкри председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова в интервю за Bulgaria ON AIR.

На срещата се очаква да бъдат спрени правата на руската федерация, заради доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция WADA за употребата и прикриване на допинг провинения на руски атлети и треньори.

„Ситуацията е много неприятна.  Международният олимпийски комитет е безкомпромисен в борбата с допинга и аз го подкрепям – заяви Костадинова. - В крайна сметка този, който е виновен, трябва да си понесе вината. Но нали знаете, че всеки е невинен до доказване на противното.“

В същото време президентът на МОК Томас Бах очаква Русия да сътрудничи по делото с прикритите положителни допинг проби, за да може руските лекоатлети да участват на Олимпийските игри в Рио догодина. 

„Аз няма да спекулирам с това. Има запитване и трябва международната федерация да излезе със заключение – коментира Томас Бах. - Мисля, че Русия ще сътрудничи по разследването и съм уверен, че Руската федерация по лека атлетика ще отговори на изискванията на УАДА, което е необходимо, за да може руските лекоатлети да участват на Олимпиадата.“

Бившият президент на световната антидопингова агенция Ламин Диак, който е разследван по подозрение за корупция и пране на пари, пък се оттегли като президент на Международната лекоатлетическа фондация. От Международната федерация по лека атлетика съобщиха, че са получили писмо от 82-годишния Диак с оставката му от фондацията.