Мирела Демирева ще открие програмата с българско участие на световното първенство по лека атлетика в Доха.

Спортист №1 на България за 2016 година ще стартира в група А на квалификацията в сектора за висок скок. Надпреварата за влизане във финала ще започне днес от 18:40 часа.
 
Двукратната европейска вицешампионка и сребърна медалистка от Рио 2016 е в компанията на доминиращата в сектора в последните години - Мария Ласицкене. Мирела е с четвърти резултат в групата през този сезон, след като преодоля 1,97 метра. Пред нея освен рускинята (2,06) са още Вашти Кънингам (САЩ) и Ярослава Махучих (Укр) с по 2 метра.
 
Нормата за влизане във финала е 1,94 м. Общо 30 състезателки влизат в състезанието в Доха, като са разпределени на две групи по 15. Само 7 от тях не са преодолели въпросната височина през този сезон.
 
Мирела обяви преди старта на турнира, че отива в Катар с една-единствена цел - да спечели световната титла. Българката няма злато от толкова голямо състезание, като на три пъти е оставала в подножието на върха.
 
За нея шампионата на планетата ще бъде с по-голяма стойност, след като може да си подари златно отличие навръх 30-ия си рожден ден. Софиянката ще отпразнува утре юбилея, като за целта със сигурност ще трябва да премине квалификацията и да участва във финала. Битката за медалите ще се проведе на 30 септември, два дни след празника на Мирела.
 
Освен Демирева днес на старт ще застане още един българин. Георги Цонов е в групата за квалификацията на троен скок. За него световното първенство започва в 19:25 часа.
 
33 атлети ще се опитат да преодолеят квалификационната норма от 17,10 метра. 26-годишният пловдивчанин има личен резултат от 17,11 метра, който обаче датира от 7 юни 2015-а в Руен и не се брои за официален.
 
През тази година Цонов записа 17,03 метра на Балканиадата в Правец в началото на септември, което му се води и личен рекорд. В случая обаче тази дистанция може да не се окаже достатъчна, за да го видим на финала в неделя от 21:45 часа.