Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра от Лондон 2012 и от Рио де Жанейро 2016 Кастър Семеня заяви, че е предложила на ръководители на световната лека атлетика да им покаже вагината си, когато е била на 18-годишна възраст и по този начин да им докаже, че е 100-процентова жена.

В интервю за телевизионния канал HBO Real Sports в момента 31-годишната състезателка обвини световната федерация по този спорт, че я кара да приема лекарства, ако иска да се състезава, което я "измъчило" и я накарало да се страхува, че ще получи сърдечен удар.

В същия този разказ тя се връща към Световното първенство в Берлин през 2009-а година, когато спечели на любимата си дистанция 800 метра в един доминиращ стил, неочакван и необичаен за 18-годишна дебютантка, за първи път участваща на голямо първенство.

Но нейното мускулесто тяло направило неочаквано мощно бягане накара хората от Световната федерация атлетика (преди известна като ИААФ) да подложат тийнейджърката от Южна Африка на тестове за принадлежността й към женския пол, което предизвика и вълна от спорове. Семеня каза, че вероятно ръководителите на леката атлетика вероятно смятат, че тя има пенис.

"Казах им, че всичко е наред там. Жена съм и не ме интересува какво мислят. Ако искаш да се убедиш, че съм жена, ще ти покажа вагината си. Добре ли е така?" разказва Семеня.

След спечелването на световната титла, Семеня беше принудена от международната федерация по лека атлетика да приема лекарства, които изкуствено понижават естествено високия й тестостерон, ако иска да се състезава с жени-атлетки. И въпреки, че ИААФ и медицинската комисия никога не публикуваха официално какво са я карали да приема, предположенията са за противозачатъчни хапчета или нещо подобно, за да се занижи нивото на тестостерон.

"Разболях се от тези неща. Качих килограми, получавах паник-атаки. Не знаех дали в някакъв момент няма да получа и сърдечен удар. Все едно всеки ден те пробождат с ножове. Но нямах избор", разказва още за преживяното Семеня.

"На 18 години бях, исках да се състезавам. Исках да отида на Олимпийските игри и да спечеля, а за да се случи това, трябваше да го направя и да сработи''.

Принуждаването на атлетите да приемат лекарства за промяна на нивата на естествените хормони, за да се състезават в спорта, е критикувано от медицински експерти като неетично и против естествената биология. Макар че лекарството, което е било дадено на Семеня, не е назовано, а също така не е ясно и каква доза е трябвало да вземе, за да понижи тестостерона си до приемливо ниво, критиките остават и на това не се гледа с добро око.

Но адвокатът на световната атлетика Джонатан Тейлър също говори пред HBO Real Sports и защити лекарството, което е било предписано на Семеня. Той също така каза, че водещи експерти го предписват на спортистки с висок тестостерон и южноафриканката не е единствена.

"По-добре Джонатан да си отреже езика!, реагира тя гневно. Ако иска да разбере какво ми се случи, най-добре е той да започне да ги взима тези хапчета".

Но регламентът не й позволява в момента да защитава титлата си и тя не успя да го направи в Токио, тъй като според актуализираните регулации за тестостерон, тя няма право да се състезава в дистанции между 400 метра и една миля. Освен ако не започне отново да взима лекарства за понижаването на нивото на мъжкия хормон.

Лекарите обясняват, че Семеня има едно от редица състояния, всички наречени различия в развитието на пола или DSD. Това води до ниво на тестостерон, което е по-високо от типичния диапазон за жени и което според Световната атлетика й дава несправедливо предимство пред други атлетки.