Петър Белберов може да се озове в изключително интересна ситуация догодина. Най-тежкият ни боксьор на олимпийския ринг има вариант да изпревари Кубрат Пулев за битка с актуалния световен шампион при професионалистите на WBA, WBO, IBF и IBO - Анди Руис. Това би могло да се случи на Игрите в Токио догодина, пише "Тема спорт".
 
За да се стигне до този развой обаче, трябва да се изпълнят три условия. Първо - американецът с мексикански корени да получи разрешение да участва в една от квалификациите или пък да му бъде връчена ексклузивна покана от МОК, за да боксира в Токио догодина. 
 
"За мен ще е огромна чест да представям Мексико на олимпийските игри. Трябва да проверя клаузите по моя договор, но ще направя всичко възможно, за да прославя Мексико и там", вече обяви Анди Руис.
 
Второто условие, за да станем свидетели на подобен мач, е самият Белберов да вземе квота за Токио. Визите ще се раздават догодина през пролетта, като в свръхтежка категория, каквито са боксьорите над 91 килограма на олимпийския ринг, квотите са общо 16.
 
Шансовете пред Белберов са два - на европейската пресявка в Лондон (13-23 март), когато полуфиналистите ще вземат визи за Игрите, както и на световната в Париж (13-24 май), където се дават три квоти. Третото изискване е жребият да противопостави двамата боксьори.
 
Идеята професионалисти да участват на олимпиади се прокара за Рио 2016. Тогава се спекулираше, че Владимир Кличко може да се пусне на Игрите в Бразилия, но в крайна сметка нито едно голямо име не взе участие на турнира, в която и да е категория.
 
Преди да мисли за олимпиадата обаче, Анди Руис ще трябва да се погрижи за професионалната си кариера. На 7 декември в Саудитска Арабия той ще даде реванш на Антъни Джошуа (олимпийски шампион от Лондон 2012), като при победа ще бъде задължен да се изправи срещу Кобрата в защита на пояса на IBF през пролетта.