Шега на Кубрат Пулев за силните страни на бъдещия му съперник Антъни Джошуа разбуни духовете на Острова. Кобрата отбеляза силния удар на британския боксьор и заяви на майтап, че световният шампион в тежка категория има по-хубав тен от него.

Английски медии обаче, начело със "Скай Спортс" и "Сън", видяха в репликата намек за расизъм и публикуваха статии по темата.

"Кубрат Пулев направи коментар за цвета на кожата на Антъни Джошуа преди очаквания сблъсък помежду им през декември", пише "Скай Спортс", цитиран от "Монитор".

И докато първата медия не прави допълнителни разсъждения, вестник "Сън" натъртва, че коментарът на Кобрата е доста спорен и е предизвикал обвинения в расизъм. Медията напомня големия скандал с целувката на българина към американската репортерка Джени Суши, заради която Пулев изтърпя временна забрана да се боксира.

Любопитното е, че в социалните мрежи и двете медии бяха обвинени в създаване на скандал от нищото, внасяне на напрежение и изопачаване думите на българския профибоксьор. Прави впечатление, че повечето от коментарите са направени от англичани, които защитават Кубрат, изказвайки мнение, че става дума за майтап, а не за проява на расизъм.

"Всеки, който мисли, че думите на Пулев са расизъм, не разбира расизма", пише фен, но в статията си "Сън" изтъква предимно негативни реакции, в които привърженици на бокса наричат коментара "срамен" и "неприемлив", а някои дори прогнозират, че мачът с Джошуа, който днес навършва 31 години, въобще няма да се състои.

Не липсват обаче и такива, който напомнят обвиненията в расизъм към световния шампион Антъни Джошуа, предизвикани от противоречиво негово изказване на протест в Уотфорд през юни това лято. Британецът, който държи титлите на IBF, WBA, WBO и IBO, призова да се инвестира само в бизнеса на тъмнокожи. Думите му бяха изтълкувани като расизъм спрямо белите.

Големият му съперник Тайсън Фюри - шампион във версия WBC, дори заяви, че ако евентуално той каже такива думи, би бил разпнат от обществото. "Нека просто отбележим, че ако аз бях казал "не пазарувайте в магазини на тъмнокожи или на азиатци, щяха да ме разпнат като Исус Христос. Само това искам да отбележа по въпроса", репликира тогава Фюри.