Галерия

Кубрат Пулев не успя да се възползва и от втория си шанс да завоюва световната титла по бокс в тежка категория. Българският боксьор бе нокаутиран от Антъни Джошуа на стадион “Уембли” в Лондон.

“Обичам предизвикателствата, колкото и да е трудно!Това съм аз! Огромни благодарности за подкрепата на всички, които искаха и вярваха в победата!”, написа Пулев във Фейсбук след срещата.

На практика той се оказа абсолютно неподготвен за двубой на толкова високо ниво, но все пак съумя да създаде на британеца някои проблеми.

Пулев излезе отново на ринга след едногодишна пауза. В последния си бой през ноември 2019 г. той победи по точки слабо известния американец Райдъл Букър. Така че формата на Кобрата бе загадка, както и тази на британската суперзвезда Джошуа, който за последно през декември миналата година в Саудитска Арабия се справи със съпротивата на Анди Руис по точки, без да демонстрира убедителна и класна игра.

Тази нощ в зала „The SSE Арена“ на стадион „Уембли“ пред 1000 зрители Джошуа победи без особени проблеми Пулев и оправда прогнозите на букмейкърите, които сочеха британеца за абсолютен фаворит. Джошуа обаче действаше предпазливо, точно както в реванша срещу Руис. В мача с Пулев той буквално зашемети нашия боксьор в третия рунд, но въпреки всички очаквания не предприе опити да довърши съперника си в четвъртия рунд. Кубрат постепенно придоби увереност и в осмия рунд бе по-добър на ринга. Изглеждаше, че на хоризонта се явява някаква надежда, но не – Джошуа явно си бе взел почивка и деветият рунд сложи край на мечтите на Кубрат за световната титла. Малко след мача стана ясно, че Пулев преди месец е преболедувал коронавирус и това е повлияло на подготовката му.

Българинът записа втора загуба във визитката си – първата дойде от Владимир Кличко отново в мач за световната титла преди шест години (28-2, 14 с нокаут).

Така Пулев не успя да сбъдне мечтата си и тази на милиони българи, голяма част от които снощи гледаха по платформата DAZN двубоя за трофея. Родният боксьор обаче ще остане в историята като единствения наш боец, достигал до два мача за титлата в най-престижната тежка категория.

Приказката свърши за Кобрата, а българските фенове едва ли в следващите години ще видят наш представител на толкова високо ниво в професионалния бокс.

В коментарите в социалните мрежи си повечето от привърженици на спорта у нас подкрепят Кубрат и му благодарят за подарените щастливи моменти, но очаквано не липсват и злостни коментари от рода на “Винаги ще помним нокаута на годината”, “чалгар на средна възраст яде як бой за 3 млн. долара” и други подобни, написани от хора, които може и въобще да не са посещавали часовете по физическо възпитание. Ситуацията е сходна с тази при тенисиста Григор Димитров – при победа е възхваляван от всички, а при загуба подигравките не секват с дни.

Въпреки слабата си игра снощи на “Уембли” Пулев заслужава уважение дори само за това, че бе на два пъти в подножието на световния връх.

Неговият брат Тервел Пулев заяви: “Ако нашите родители можеха да си кажат мнението, щяха да са горди, че Кубрат е опитал нещо голямо!”. /БГНЕС