Георги Граматиков донесе второ отличие за България от европейското първенство по джудо до 23 години в Сараево, Босна и Херцеговина.

Младият национал се пребори за бронза в категория до 81 кг, като в малкия финал победи миналогодишния бронзов медалист Бенедик Тод (Унгария) с вадзари.

Преди това състезателят на Локомотив (София) стартира с успех над швейцареца Аурелиен Бонферони със златна точка в продължението. После се наложи с ипон над чеха Ян Свобода, а на четвъртфиналите загуби от бъдещия сребърен медалист Тиси Гнамен, който във френския финал отстъпи на сънародника си Арно Арегба.

В репешажите Граматиков постигна нова победа с ипон – над словака Жус Мекилошек преди да стигне до сблъсък за отличието.

Медалът е първи в кариерата на 22-годишния талант от голямо първенство.

Вчера Марк Христов ликува със златото в категория до 73 кг, а титлата е първа за България в тази възраст от 2013 г.

На крачка от подиума остана Лидия Брънчева, която завърши пета при 70-килограмовите. В малкия финал състезателката на „Спортна академия ЦСКА“ отстъпи с ипон на Федерика Сколз (Германия), която е двукратна победителка от европейски купи за жени тази година.

Брънчева стартира с победа в продължението над Нино Гулбани (Грузия), а след това и над унгарката Дженифър Зерло, но на полуфинала отстъпи с ипон пред бъдещата сребърна медалистка Кайла Юсуфи (Франция). Титлата в категорията спечели Самира Бок (Германия).

Третият български представител днес Ивайло Димитров (над 100 кг) не успя да стигне до битка за отличията.

Тимът е воден от треньорите в националния ни отбор Ганчо Дойков и Красимир Христов.

На първенството стартираха 300 състезатели от 40 държави. В неделния ден е надпреварата за смесени отбори без българско участие. За призовите места ще спорят 10 тима.