Най-накрая виждам няколко момичета, които могат да ме наследят. Това казва Ивелина Илиева пред сайта на Европейския джудо съюз в навечерието на откритата Европейска купа "Освобождение" този уикенд в "Асикс Арена" в столицата. Най-добрата българска състезателка, която вече 16 години е на татамито, е доволна, че все повече жени у нас се занимават активно с този спорт.

"В моята страна жените са уплашени, нашата култура е различна. Ние сме спортна нация, но само на ниво удоволствие. Веднага щом няма резултати - спират, което често се случва рано. И при мен беше така. Трябваше да бъда търпелива, да работя усилено, но само малцина могат да го преодолеят. Понякога бях ядосана на моя треньор и на света, защото се налагаше да пътувам сама, да бъда сама по лагери, беше трудно. Но това със сигурност ме направи по-силна и по-уверена", каза Илиева.

Тя продължава активно да работи с личния си треньор Свилен Скерлев, но и отблизо следи подготовката на младите състезателки. Илиева прекъсна за кратко кариерата си, но миналата година се завърна с бронз от Големия шлем в Баку. Вече много години джудистката се състезава в категория до 57 кг и допълва, че няма проблеми с килограмите, макар че не й е било лесно.

Какво още каза Илиева, вижте ТУК!