Кубрат Пулев и германецът Махмуд Чар се изправят един срещу друг на 30 март. Новината за първи път се появи през тази година и бързо обиколи всички медии, защото беше анонсирана като битка за световната титла на Световната боксова асоциация (WBA).

Но поясът се държи от Олександър Усик, който е носител на титлите още на WBO, IBF и IBO, докато Тайсън Фюри държи колана на WBC. На 18 май непобедните боксьори трябва да излязат един срещу друг, за да определят абсолютния шампион в дивизията.

И изниква въпросът за какъв пояс ще се боксират Кобрата и Чар. Мачът е за "регулярната" световна титла на Световната боксова асоциация (WBA). Този шампионски пояс беше въведен наскоро от WBA и позволява да има повече от един световен шампион, докато Усик е абсолютен шампион на организацията. 

"Световната титла от WBA е потвърдена от организацията. Всички осъзнаваме колко голяма е възможността на този двубой и за г-н Чар, и за г-н Пулев, особено предвид предстоящите в близко бъдеще двубои в тежка категория на Антъни Джошуа на 8 март и този мач между Усик и Фюри", каза Марияна Борисова, която е президент на WBA Европа и най-високопоставеният българин в професионалния бокс на световно ниво.

Т.е., пак говорим за световна титла, но с по-малка тежест. Това в никакъв случай няма да отнеме от заслугите на Пулев, ако стане световен шампион. Иначе това ще е трети опит за него след загубите му от Владимир Кличко и Антъни Джошуа. 

Припомняме, че на професионалния ринг 42-годишният Кубрат Пулев има 30 победи (14 с нокаут) в 33 мача. 39-годишният Махмуд Чар е с 38 мача и 34 победи, от които 20 са с нокаут.

Част от галавечерта ще бъде и по-малкият брат на Кубрат Пулев - Тервел. Неговият съперник все още не е известен, но се очаква да бъде обявен в скоро време.

Снимка: Lap.bg