Братя Пулеви – Кубрат и Тервел, ще са главните действащи лица по време на грандиозната боксова галавечер утре, 30 март, в зала „Арена София“ в столицата. Двамата ще се бият в последните два мача от програмата и ще се опитат да станат шампиони.

Кубрат Пулев ще излезе на ринга срещу нов съперник, след като първоначалният му мач с Махмуд Чар за регулярната световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) пропадна заради травма на бицепса на Чар. Очаква се този двубой да се проведе през септември, но преди това Кобрата ще се бие с 33-годишния Игор Шевадзуцкий. Украинецът, известен с прозвището си „Хълк“, с баланс 11-1 (9 с нокаут) на професионалния ринг, като вече има два мача на българска земя – в Пловдив, в които записва две победи през 2019 и 2020. Пулев има 33 двубоя, като е с баланс 30-3 (14 с нокаут). В последния си мач Кубрат надви Анджей Вавжик с единодушно съдийско решение в Коста Меса, Калифорния през декември миналата година. Мачът на Кобрата с Шевадзуцкий ще бъде за интернационалната титла в тежка категория на WBA. Украинецът е с близо 18 кг по-тежък от нашия боксьор – „Хълк“ тежи 130 кг, а Кобрата закова кантара на 112.7 кг.

„Галата ще бъде зашеметяваща, ще има много интересни боксови битки, дори за неутралните фенове. Отделно брат ми ще играе срещу много сериозен съперник. Аз също срещу новия опонент, който е подготвен, играл е преди месец. Благодарим, че прие мача и нашата покана, защото трябваше да се вземат много емоционални решения, но аз му благодаря. С Махмуд Чар имаме насрочен мач за световната титла през септември месец. Аз му пожелавам пълно възстановяване и на всички бойци на самата гала да успеят, да покажат най-доброто от себе си и естествено да направят всичко възможно, за да победят“, каза Кубрат на пресконференцията преди срещата.

По-малкият от братя Пулеви – Тервел, ще се бие преди брат си срещу камерунеца Роли Ламбърт в двубой за вакантната интерконтинентална титла в полутежка категория на WBA. Тервел има 19 мача на ринга, а балансът му в тях е 18-1 (14 с нокаут), като единственото поражение дойде от Сергей Ковальов през май 2022. В последната си среща българинът се справи с Дионардо Майнър в Коста Меса, където записа успех с единодушно съдийско решение. 34-годишният Ламбърт е с 15 двубоя, като е спечелил 12 от тях с нокаут, при една загуба и едно равенство. Тервел тежи 90.6 кг, докато съперникът му Ламбърт е с 400 кг по-лек.

„Смятам, че е доста добър опонент. Подготвил съм се много добре, както предполагам и той, чака ме много здрав сблъсък. За моята подготовка мога да кажа, че премина отлично, срещу силни спаринг партньори. За противника ми се доверявам на моя треньор. Имам огромен респект към моя спаринг, не го подценявам, знам, че е сериозно препятствие“, каза Тервел за противника си.

Галавечерта ще започне в 20:00 часа, а програмата предлага осем срещи.

Ето и пълен списък с мачовете в „Арена София“:

1. Ермин Сали (Хърватия) - Слави Хараламбов (България) - супер полусредна категория, четири рунда

2. Керем Йозмен (Турция) - Марко Дмитрович (Босна и Херцеговина) - супер лека категория, четири рунда

3. Венхарт Хазири (Косово) - Кирил Русинов (България) - супер полусредна категория, шест рунда

4. Кристиян Йованович (Сърбия) - Даниел Асенов (България) - лека категория, четири рунда

5. Анхел Адриан Баросо (Венецуела) - Петър Драганов (България) - супер полусредна категория, осем рунда

6. Дерик Осази (Великобритания) - Жоел Хулио (Колумбия) - супер средна категория, осем рунда

7. Роли Ламбърт (Камерун) - Тервел Пулев (България) - полутежка категория, осем рунда

8. Игор Шевадзуцкий (Украйна) - Кубрат Пулев (България) - тежка категория, десет рунда. /БГНЕС