Това наистина се случва. Тайсън Фюри и Олександър Усик ще се срещнат на 18 май в Саудитска Арабия и ще определят кой ще стане първият абсолютен шампион в тежка категория от 25 години насам.

Това са двама шампиони, които са доказали, че са много по-силни от останалите претенденти, и четирите пояса са на линия за първи път в историята на тежката категория.

През последните 20 години тази битка е практически ненадмината по отношение на значимостта на събитието и нивото на противниците. Единствените сравними са двубоите между Ленъкс Люис, Майк Тайсън и Виталий Кличко. Но Тайсън вече беше в залеза си, а преди това Кличко беше загубил от Крис Бърд и все още не беше доминиращата сила в дивизията.

Битката между Владимир Кличко и Тайсън Фюри също беше много значина, но по-скоро се превърна в сензация и разкри нов лидер на света на бокса. Освен това Кличко тогава беше с 12 години по-голям и вече беше загубил три пъти. Сега Фюри е на 35 г., Усик е на 36 г.. И двамата са непобедени шампиони.

Що се отнася до коланите, последният безспорен шампион в тежка категория беше Ленъкс Люис. През 1999 г. той победи Ивендър Холифийлд, за да вземе коланите на WBC, WBA и IBF (ерата на трите основни пояса продължи до 2007 г., когато беше добавена титлата на WBO). След Люис, братята Кличко управляваха дивизията, но поради нежеланието да се боксират помежду си, най-силният боец ​​не можа да бъде определен.

Снимки: БГНЕС