Борусия Дортмунд тотално надигра Айнтрахт Франкфурт, но би само с 4:1 в невероятен спектакъл от 16-ия кръг на Бундеслигата, състоял се на стадион "Сигнал Идуна Парк".

В двубоя имаше всичко - обрат, червен картон, пропусната дузпа, два отменени гола заради засада, зачетен гол от засада и фрапантни пропуски на Мхитарян на празна врата. 

"Орлите" откриха резултата при първото си преминаване на центъра чрез Алекс Майер, но натискът на Борусия се засилваше и в средата на първата част Мхитарян изравни.

Две попадения на Обамеянг преди почивката бяха отменени заради положение на засада на негови колеги, а преди паузата габонецът изпорти дузпа, отсъдена за нарушение на изгонения Медойевич срещу Кастро. 

Десетина минути след подновяването на играта Обамеянг реализира своя 18-и шампионатен гол през кампанията, а малко след това Матс Хумелс отказа гостите с трето попадение за своите. В края се разписа и резервата Адриан Рамос, който бе в положение на немаркирана засада.

Статистиката в края показа 24:3 удара в полза на Борусия и смазващите 75% владеене на топката. Вторият в таблицата Дортмунд събра 38 точки и води с девет пункта на третия Херта. Айнтрахт е точно над чертата с едва 14 точки.


Домакините натикаха своя опонент в наказателното му поле веднага след началния съдийски сигнал, като още в първите секунди Кинсомби изчисти топката от краката на Марко Ройс точно преди звездата да нанесе изстрел в наказателното поле.

Преди да изминат пет минути игра Игньовски се хвърли смело на пътя на топката при снаряд на голмайстора в първенството Илкай Гюндоган, а след това вратарят Храдецки трябваше да избива в корнер тупалка на Илкай Гюндоган. Марксо Ройс шутира от петнайсетина метра, но в ръцете на вратаря.

Точно когато голът се "печеше" пред вратата на гостите, те успяха да шокират противника с първото си преминаване на центъра. Харис Сеферович получи пас от вратаря и подаде вдясно за Алекс Майер, който отправи прецизен удар пред дъгата и реализира в долния ляв ъгъл.

Обамеянг вкара топката във вратата на франкфуртци, но попадението правилно беше отменено заради засада на Хенрих Мхитарян, който подаде на габонеца. Постепенно ентусиазмът на Борусия спадна и в средата на първата част Бюрки улови шут на Джакпа.

Точно тогава Дортмунд вкара така изненадващо, както при попадението във вратата си. Пиер-Емерик Обамеянг получи в наказателното поле и чукна към останалия на празна врата Мхитарян, който записа шести гол през сезона.

В 37-ата минута беше отменен втори гол на Обамеянг, като вината за това отново не беше негова. Съдийската бригада правилно забеляза, че Марко Ройс беше в положение на засада при подаването към него и отмени попадението на "Батман".

Последва мълниеносна акция на домакините - Обамеянг получи пред наказателното поле, финтира вратаря и центрира почти от аутлинията. Гюндоган нанесе удар от малък ъгъл, но Храдецки спаси. Минута по-късно Обамеянг би покрай целта, след като беше леко побутнат от Абрахам в пеналта.

Преди почивката асът на рурци Марко Ройс беше заменен принудително от Шинджи Кагава, а секунди след това реферът отсъди дузпа в полза на Борусия заради изблъскване на Медойевич към Кастро. За капак футболистът на гостите получи втори жълт картон и бе изгонен.

Пиер-Емерик Обамеянг застана зад топката, но стреля покрай десния страничен стълб, пропускайки шанса да реализира 18-ия си гол в първенството. В добавеното време Мхитарян направи пропуска на мача, стреляйки високо от два метра!

След почивката Кагава стреля в ръцете на вратаря, а после японецът отправи прострелно центриране в малкото наказателно поле

В 57-ата минута Пиер-Емерик Обамеянг вкара топката за трети път във вратата на гостите и този път нямаше засада. Нападателят получи от Кагава на границата на малкото наказателно поле и вкара на празна врата.

Още при следващата си опасна атака Дортмунд вкара трети гол. Мхитарян беше блокиран и се втурна да стреля отново, но Матс Хумелс го изпревари и изненада вратаря с дар с левия крак.

В средата на второто полувреме Мхитарян направи пропуска на мача, надцаквайки уникалната си пропусната възможност от първата част. Той получи подаване от Кастро и от метра метра не успя да уцели с глава опразнената врата!

Двайсетина минути преди края на редовното време Борусия намали темпото и позволи на своя противник да контраатакува, но Джакпа би много неточно. 

В 86-ата минута влезлият като резерва Адриан Рамос също успя да се разпише след центриране на Пишчек, макар колумбиецът да се намираше в положение на засада.

 

Борусия Дортмунд - Айнтрахт Франкфурт 4:1

0:1 Алекс Майер - 6'
1:1 Хенрих Мхитарян - 24'
2:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 57'
3:1 Матс Хумелс - 61'
4:1 Адриан Рамос - 86'

 

Червен картон (втори жълт): Медойевич (Айнтрахт) - 44'

Пропусната дузпа: Обамеянг (Дортмунд) - 45'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс (Сократис - 79'), Бендер, Шмелцер, Пишчек, Вайгъл, Кастро, Гюндоган, Мхитарян (Рамос - 82'), Ройс (Кагава - 43'), Обамеянг

Айнтрахт Франкфурт: Храдецки, Кинсомби, Абрахам (Риндеркнехт - 85'), Джакпа, Игньовски, Медойевич, Хасебе, Ошипка, Айгнер (Чандлър - 46'), Майер, Сеферович