Кьолн обърна Борусия Дортмунд от 0:1 до 2:1 в двубой от 17-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Райненергищадион".

"Жълто-черните" имаха преимущество през първото полувреме, откривайки резултата в средата му чрез Сократис. Постепенно Кьолн заигра по-добре и след почивката беше по-деен.

Десетина минути преди края на редовното време Герхард нацели десния страничен стълб, а малко след това Цолер изравни след груба грешка на вратаря Бюрки.

В последната минута защитата на Борусия изпусна Антони Модест, който вкара атрактивно от движение и донесе трите точки на своите.

Така вторият в таблицата Борусия Дортмунд остана с 38 точки и ще зимува на цели осем пункта зад лидера Байерн. Кьолн е девети с 24 точки.


Момчетата на Томас Тухел започнаха много по-активно и още в самото начало Матиас Гинтер стреля неточно, пращайки топката леко вдясно. 

В 18-ата минута натискът на Борусия даде желания резултат. Сократис се оказа най-съобразителен в наказателното поле при центриране от корнер на Хенрих Мхитарян и реализира с глава.

Самият Мхитарян обстрелва вратата на "козлите" в средата на първото полувреме и прати топката в мрежата, но от нейната външна страна.

Домакините успяха да създадат две скоростни атаки отдясно и в центъра, но и в двата случая нямаха ясна идея как да стигнат до заключителния пас.

Малко след като измина половин час игра Бюрки спаси сигурно попадение. Сьоренсен стреля с глава, но топката се отби в главата на Хумелс и влизаше в долния десен ъгъл, но стражът на Борусия се намеси.

На отсрещната врата Юлиан Вайгъл дебнеше хитро извън наказателното поле и стреля с вътрешен фалц, но на педя покрай левия страничен стълб. В наказателното поле на гостите пък Парк настъпи Олковски, но съдийската бригада подмина ситуацията.

Кьолн започна агресивно след почивката и създаде две добри положения, но липсваше точният удар. Борусия отвърна веднага, но Кагава стреля неточно с глава. Гюндоган би технично извън наказателното поле, но покрай лявата греда.

Беше изминал един час игра, когато Цолер отправи страховит снаряд с левачката, но Бендер подложи крака си, за да се стигне до корнер. На отсрещната врата Хофман се забави и от осем метра остави да бъде блокиран, вместо да нанесе точен изстрел.

Четвърт час преди края на редовното време Рисе стреля неточно от пряк свободен удар, а малко след това Герхардт нацели дясната греда с хубав удар от петнайсетина метра.

В 83-ата минута Бюрки допусна характерна за него грешка през този сезон - вместо да изрита силно напред, той подари топката на противников играч. Цолер се възползва от подаръка и изравни.

В последната минута Антони Модест се вклини в защитата на Борусия и се оказа най-бърз, за да разстреля Бюрки с шут от движение.

 

Кьолн - Борусия Дортмунд 2:1

0:1 Сократис - 18'
1:1 Симон Цолер - 83'
2:1 Антони Модест - 90'

 

Кьолн: Хорн, Сьоренсен, Хайнц, Олковски (Модест - 70'), Хектор, Маро, Леман, Герхардт, Швенто (Битенкурт - 70'), Цолер (Маврай - 92'), Рисе

Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс (Бендер - 46'), Гинтер, Парк (Шмелцер - 46'), Вайгъл, Гюндоган, Хофман (Рамос - 75'), Кагава, Мхиратян, Обамеянг