Времето на Г-14 и ветровете на разделението останаха в миналото. Представителите на футболните клубове вече са в Изпълкома на УЕФА след изминат труден път, изпълнен с битки и признания.

Затова не бива да се възприема като изолиран случай, че пред студенти от миланския университет „Бокони” заедно застанаха двама представители на клубовете в Изпълкома – Карл-Хайнц Румениге и Андреа Аниели. Шефът на борда на Байерн и президентът на Ювентус открито поставиха на дискусия днешния формат на Шампионската лига.

На преден план отново изплува една стара идея, а именно – създаване на европейска Суперлига. Този турнир би бил витрината на клубния футбол на Стария континент, тъй като в него по право ще участват грандовете от безспорния Топ 5 на първенствата - Англия, Испания, Германия, Италия и Франция. Проектът предвижда от комерсиална гледна точка някои от мачовете да се играят още в Северна Америка и Азия.

Румениге не е само важен шеф в Байерн, а и президент на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА). Тя бе създадена през 2008 г. след разпускането на Г-14 и в момента в организацията членуват 220 клуба (б.р. от България са Левски, Литекс и Лудогорец).

Тандемът

Румениге и Аниели през последните месеци бяха в тесен контакт, в който предстоящият 1/8-финален сблъсък между Байерн и Ювентус в Шампионската лига бе някъде далече на заден план. Двамата успяха да намерят много общи точки и да се сближат, след като са представители на най-успешните и богати клубове в страните си. Една от темите им на срещата в Милано бе финансовият феърплей, към който в сегашния му вид имат доста сериозни забележки.

Възражданото на идеята за европейската Суперлига е друг важен пункт от стратегията на ЕКА. Това бе бойният кон на континенталните грандове, с който започнаха битката в началото на този век. Институционните конфликти и цялата турбуленция, в която попаднаха в момента и УЕФА, и ФИФА, също допринесоха за реанимиране на идеята.

Излизането на дневен ред на темата „Суперлига” може да се разглежда като средство за натиск или като предупреждения към тези, които ще заемат овакантените кресла в УЕФА и ФИФА. Говори се, че Мишел Платини е постигнал добър баланс благодарение на компромисите, заради които богатите клубове стават още по-богати благодарение на бума покрай Шампионската лига. И идеята за Суперлигата е била замразена. Но французинът вече го няма и очаквано сред спокойните води в УЕФА настъпи вълнение...

Реформите

Да оставим настрана политическите игри, в момента напълно е назряло времето за реформи. В близките месеци трябва да се уточни окончателният формат на европейските клубни турнири за новия цикъл, който започва от 2018 г. Ако се вслушаме внимателно в думите на Румениге, то в тях се крие открита атака срещу УЕФА и необходимост за реформиране на цялата система, изправена пред новите предизвикателства на глобализацията.

„Идеята се роди преди няколко години. Наблюдаваме следната тенденция - в петте най-силни първенства в Европа грандовете стават все по-силни. Например в Италия това важи за Ювентус, надявам се миланските отбори също да попаднат в тази бройка, защото без качество е невъзможно да прогресираш. В крайна сметка ставаме свидетели на една Суперлига извън Шампионската, която е под шапката на УЕФА, но с ограничено управление, защото, както казва Аниели, приходите са лимитирани”, каза Румениге.

Германецът отива още по-далече: „Виждам в бъдеще един турнир с участието на 20 отбора от Англия, Италия, Испания, Германия и Франция”. Президентът на Ювентус пък сравни двете най-уникални и запомнящи се събития за феновете – финала за европейската клубна корона и този в НФЛ. „Телевизионните права за Шампионската лига са на стойност 1,5 млрд. евро, докато тези за Супербоул – 7 млрд. евро.

И това е факт въпреки проучването на пазара, според който от около 2 милиарда спортни фенове 1,6 милиарда са почитатели на футбола, а 150 милиона – на американския му вариант. Това трябва да ни накара да се замислим за неизползвания потенциал при цялостния сегашен формат на най-популярната игра.

Сега ние работим в една силно регулирана индустрия. Телевизионните права се формират на база Футболна лига на местно ниво и съответно на УЕФА за европейско ниво. В този смисъл ние сме длъжни да защитим клубните акционери, които са реално заинтересованата страна”, смята президентът на Ювентус.

Грандовете

За момента не съществува реален проект „Суперлига”. Не е ясно кога и как ще се роди. Тази идея може спокойно да бъде размахвана като заплаха за реформите в Шампионската лига, след като при управлението на Мишел Платини тя стана по-демократична и дава възможност и на по-малките страни да имат представители в нея.

От гледна точката на търговията и бизнеса по-изгодно е в турнира да има запазени места за грандовете, предизвикващи сериозен интерес. По този начин би се избегнала актуалната ситуация, при която извън надпреварата са титулувани клубове като Милан, Интер и Ливърпул. А такива като Манчестър Ю и Валенсия рано приключиха с участието си.

При всички случаи темата за реформите е сериозно застъпена в Асоциацията на клубовете. За това свидетелства организационният директор на Милан Умберто Гандини, който е и вицепрезидент на ЕКА. „Финансовият феърплей, макар и подкрепен от европейските клубове, не свърши очаквания ефект, а само легализира спортните резултати. Необходимо е да поставим под сериозно съмнение този сценарий, особено в светлината на бума на телевизионните права в Англия. Трябва да търсим устойчив бъдещ растеж”, смята Гандини.

УЕФА бе в правото си да въведе финансовия феърплей в една извънредна икономическо-финансова ситуация, както припомни Андреа Траверсо („по-малко дългове, намалени загуби и рекапитализация на клубовете”). Сега обаче е необходимо устойчиво развитие. Футболът вече е напълно интегрирана развлекателна промишленост и има пред себе си жестока конкуренция. Дали Суперлигата ще е решение, или само блъф, бъдещето ще покаже.

ВЕРОЯТНИ УЧАСТНИЦИ В СУПЕРЛИГАТА

Англия
Манчестър Юнайтед
Манчестър Сити
Арсенал
Челси
Ливърпул

Италия
Ювентус
Милан
Интер
Наполи
Рома

Испания
Реал
Барселона
Атлетико Мадрид
Валенсия

Германия

Байерн

Борусия Дортмунд

Волфсбург

Шалке/Леверкузен

Франция
ПСЖ , Лион

Марко ЯРИЯ „Гадзета дело спорт”