Борусия Дортмунд и Шалке не си вкараха в дербито на деветия кръг в германската Бундеслига, което се игра на стадион "Сигнал Идуна Парк". Така за рекорден десети път двата тима правят нулев хикс в германския елит.

Регионалните съперници изиграха изключително слабо първо полувреме, в което Борусия нямаше нито един отправен удар! Гостите постигнаха четири стрелби, три от които неточни. 

След почивката "жълто-черните" се преобразиха и надиграха противника си, но не успяха да материализират положенията си. Дембеле нацели гредата, а Обамеянг би покрай целта десетина минути преди края.

Така петият Борусия Дортмунд продължава серията си без успех в шампионата, събирайки 15 точки. Шалке е 12-и с 8 пункта.


"Миньорите" влязоха по-добре в срещата и още в самото начало успяха да създадат смут в отбраната на своя вечен враг, който все пак успя да пренесе играта в средата на терена.

Преди да измине четвърт час игра Борусия отново трябваше да трепери след акция на Франко Ди Санто, който се опита да чукне за Леон Горецка, но в последния момент бранител в жълто-черно изчисти.

В средата на първото полувреме се стигна и до първия точен удар, но изпълнението на Леон Горецка изобщо не затрудни Роман Бюрки. В същото време играта на Борусия изобщо не се получаваше и момчетата на Томас Тухел изглеждаха като плахи гости на собствения си стадион.

Гостите също не бяха особено идейни в своите акции и постепенно мачът се превръщаше в жестока битка за високи топки, спечелването на които не водеше до нищо съществено. В края на първото полувреме статистиката показа само един точен удар към двете врати - слабия шут на Горецка.

В началото на второто полувреме гостите контраатакуваха и Колашинац стреля по диагонала, но Бюрки спаси. Борусия отговори в 52-ата минута, когато не само отправи първия си удар, но можеше и да открие резултата. Пулишич отклони и на далечната греда Осман Дембеле стреля, но в гредата!

Двайсетина минути преди края на редовното време Марио Гьотце се озова сам срещу Ферман, но се приближи прекалено много към вратаря и стреля право в тялото му! След това Обамеянг пусна за Пулишич към голлинията, но Колашинац спаси сигурен гол!

Пиер-Емерик Обамеянг отправи плътен удар от трудна позиция след пас на Гьотце в 81-ата минута, но кълбото прелетя покрай целта. На отсрещната врата Бенталеб би неточно.


Борусия Дортмунд - Шалке 0:0


Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Гинтер, Пишчек, Паслак (Герейро - 71'), Вайгъл, Пулишич, Кагава (Шюрле - 79'), Гьотце, Дембеле (Роде - 87'), Обамеянг 

Шалке: Ферман, Настасич, Налдо, Хьоведес, Шьопф, Горецка, Гайс, Бенталеб( Стамбули - 90'), Колашинац, Майер (Коноплянка - 75'), Ди Санто (Чупо-Мотинг - 63')