Борусия Дортмунд успя да победи първенеца Байерн Мюнхен с 1:0 в супердербито на 11-ия кръг в германската Бундеслига, състояло се на стадион "Сигнал Идуна Парк". Това е първа победа за рурци в Der Klassiker за първенство от над две години и половина.

Момчетата на Томас Тухел откриха резултата чрез Пиер-Емерик Обамеянг при първата си смислена атака, а до края на първата част баварците не се възползваха от игровото си предимство.

След изтичането на час игра Чаби Алонсон нацели напречната греда, а десетина минути по-късно Обамеянг направи пропуска на мача, стреляйки в тялото на Нойер в ситуация "лице в лице". В добавеното време Левандовски би на метър от гредата.

След общо 38 поредни кръга на върха в Бундеслигата Байерн губи първото си място и пада на втора позиция с 24 пункта. Борусия Дортмунд е трети с 21 точки, на шест зад лидера РазенБалшпорт Лайпциг.


Двата отбора започнаха сблъсъка на много високи обороти и атаките се редуваха към двете врати, но рурци пуснаха първа кръв малко след изтичането на десет минути игра. Марио Гьотце провря топката между краката на Матс Хумелс и Пиер-Емерик Обамеянг направи успешна добавка с левия крак в малкия пеналт.


Pierre-Emerick Aubameyang Goal HD - Dortmund 1... by Naguiee

Баварците се опитаха да отговорят веднага с две акции по левия фланг, но отбраната на "жълто-черните" се справяше и вършеше работата си много добре. Домакините отново погледнаха в предни позиции и бяха близо до нов гол, но Алаба изчисти центриране на Пишчек около аутлинията, като при атаката водеща роля отново имаше бившият халф на Байерн Гьотце.

Страхотна акция на скорост за Борусия отдясно даде възможност на Андре Шюрле да отправи изстрел от ждроб, но Мануел Нойер беше застанал на правилното място и неутрализира прекрасното изпълнение на сънародника си.

До края на първото полувреме шампионите бяха по-добрият отбор, но направиха няколко пропуска. Кимих на два пъти стреля неточно, удар на Чаби Алонсо беше спасен от Роман Бюрки, а опитът на Тиаго Алкантара за задна ножица не се получи.

В началото на второто полувреме Обамеянг засече с глава центриране отляво на Марсел Шмелцер, но не успя да насочи топката. На отсрещната врата Бюрки боксира точно пред главата на Левандовски.

Десетина минути след почивката Франк Рибери вкара прекрасен гол с пета след центриране на Томас Мюлер, но попадението правилно беше отменено заради засада.


Franck Ribery Disallowed Goal HD - Dortmund 1-0... by Gol-Live

Тъкмо беше изминал един час игра, когато напречната греда спаси Борусия при изпълнението на Чаби Алонсо с левачката!

Двайсетина минути преди края на редовното време Обамеянг направи пропуска на мача! Габонецът получи подарък от Алонсо, излезе сам срещу Мануел Нойер и стреля с левия крак, но право в тялото на вратаря!

В 93-ата минута Байерн беше много близо до изравняването! Роберт Левандовски стреля с глава, но покрай левия страничен стълб!


Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 1:0

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 11'


Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Бартра, Гинтер, Пишчек, Шмелцер (Пулишич - 88'), Вайгъл, Гьотце (Кастро - 77'), Шюрле (Дурм - 68'), Рамос, Обамеянг

Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Хумелс, Алаба, Лам (Рафиня - 68'), Алонсо (Ренато - 74'), Тиаго, Кимих (Коста - 58'), Рибери, Мюлер, Левандовски