Борусия Дортмунд е най-ританият отбор в Германия, при положение, че е най-коректният състав след шампиона Байерн Мюнхен, показва статистиката.

"Ритат ни повече, отколкото са нарушенията на най-грубия отбор в Бундеслигата", каза треньорът на Дортмунд Томас Тухел след равенството 2:2 с Хофенхайм.

Специалистът беше бесен, защото звездата Марко Ройс беше изгонен заради пресилени картони, а такива бяха спестени на домакините. Осман Дембеле, който развинти Хофе и записа две асистенции, беше изнесен на носилка. 

Играчи на Борусия са били фаулирани 272 пъти (средно по 18.1 на мач) този сезон в първенството. За сравнение най-грубият отбор Хамбургер е раздал общо 257 балтии.

На мач в Бунделигата се правят средно по 14.11 нарушения. В няколко мача на Борусия Дортмунд обаче тази граница е премината рязко. За сравнение Хофенхайм извърши 22 фаула, Кьолн - 25, а Шалке, Херта и Леверкузен - по 21. Следват ритниците на Инголщадт (18), Айнтрахт (18) и Лайпциг - 16.

За сравнение Борусия Мьонхенгладбах извърши само 7 фаула на стадион "Сигнал Идуна Парк", но загуби мача с 1:4.

Агресията срещу "жълто-черните" предизвика ответна реакция и в мачовете срещу Кьолн и Хофенхайм те извършиха съответно 18 и 17 нарушения.

Специалистите обясняват тенденцията със стила на игра на Дортмунд. Играчите на Тухел все по-често търсят ситуации "един срещу един" и влизат в единоборства. Най-ритан в цяла Бундеслига е централният защитник Сократис (28 фаула срещу него), като той е играчът на Борусия, извършил най-много фаулове - 18.