Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке и изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге са на едно мнение за заплахата от китайските милиони във футбола.

Двамата участваха в дискусия както по тази, така и по други актуални футболни теми, след като през последите месеци стоплиха отношенията си и дори се появиха заедно на няколко "работни обяда".

"Един Кристиано Роналдо би получил 100 милиона евро в Китай. Но той предпочита да остане в Мадрид, където печели доста по-малко от тази сума. Причината е в нивото на китайския футбол, което е в пъти по-ниско от европейското", каза Вацке.

"В момента китайският футбол вади много пари на пазара и това е политическо решение. След 5 години обаче ситуацията може да бъде коренно различна, когато страната е под друго управление", допълни босът на Борусия.

Румениге добави: "Добрите футболисти не отиват в Китай.Защото ако го направиш, моментално изчезваш от фокус. Ясно е, че китайският пазар е много важен за всички, включително и за нас, защото говорим за пазар от 1.3 милиарда души".

Силните фигури в Дортмунд и Мюнхен се обединиха и около идеята, че световната футболна централа ФИФА е допуснала грешка, увеличавайки отборите на световни финали от 32 на 48.

"ФИФА трябва да внимава и да не преминава границата на търпението. Когато големите клубове остават с усещането, че ФИФА не ги взима на сериозно, тогава е възможно да се получи ескалация", каза Вацке.