Борусия Дортмунд се класира много трудно за четвъртфиналите за Купата на Германия, побеждавайки Херта с 4:3 (1:1 в редовното време и продълженията) след изпълнения на дузпи на стадион "Сигнал Идуна Парк". 

"Старата дама" откри резултата в средата на първото полувреме чрез Саломон Калу, след като минута по-рано Ведад Ибишевич направи невероятен пропуск. Пропусналият сам срещу вратаря по-рано Пиер-Емерик Обамеянг прати топката в мрежата зад Ярщайн, но попадението правилно беше отменено заради засада на Марко Ройс.

Точно Ройс обаче изравни моментално след почивката, поправяйки грешката на Осман Дембеле, който нацели гредата. После беше отменен още един гол на Обамеянг и така двубоят влезе в продължения. В тях не се случи нищо интересно и дузпите трябваше да определят кой продължава напред. При тях пропуски за гостите направиха Лустенбергер, Дарида и Калу, а Пулишич сбърка за домакините.

Така за втори пореден кръг Борусия елиминира отбор от Берлин на своя стадион след изпълнения на дузпи. В края на октомври от бялата точка тук сбъркаха играчите на Унион Берлин.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/h8TWqrnTkug" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Домакините започнаха по-дейно и Осман Дембеле опита подаване в предни позиции, но то беше пресечено. Марсел Шмелцер центрира остро, но в трибуните. Груба грешка на Сократис позволи на Ибишевич да се откъсне, но гръцкият защитник все пак поправи грешката си и подложи крак в последния възможен момент.

Преди да изтече четвърт час игра Дембеле пусна по фантастичен начин с едно докосване за Обамеянг, извеждайки го сам срещу вратаря. Габонецът обаче показа тъмната си страна, защото освен да вкарва много голове, се слави и с безумни пропуски. Той реши да финтира Ярщайн, но топката му избяга и стреля комично с левия крак в аут...

90 секунди по-късно "Батман" получи нова възможност и реши да обстрелва долния ляв ъгъл, но стражът на берлинчани спаси с върха на пръстите си. На отсрещната врата Дарида би точно, но много слабо в ръцете на Бюрки.

В средата на първото полувреме Брукс засече с глава при центриране от корнер и Бюрки посрещна топката като горещ картоф. Той я изби право към останалия напълно непокрит Ибишевич, но той не я намери добре с глава и стреля над напречната греда.

В 27-ата минута обаче нямаше прошка за поредната грешка в защитата на Борусия. Никлас Щарк центрира към границата на малкия пеналт и там свободният Саломон Калу засече от движение с десния крак.

Бартра отправи неточен удар с глава при острото центриране на Ройс, а после гол на празна врата на Обамеянг правилно беше отменен заради положение на засада на подавача в тази ситуация Марко Ройс.

Второто полувреме започна приказно зо домакините. Дембеле нацели гредата, но стигна до топката и яподаде за влезлия на почивката Кристиан Пулишич. Той намери Марко Ройс и звездата изравни резултата.

Малко след това Ройс отправи нов удар отблизо, но този път Лангкамп се хвърли смело и спаси ново попадение. Десетина минути след почивката беше отменен още един гол на Обамеянг, който добута топката зад голлинията, след като Ярщайн беше сложил ръка върху топката.

В средата на второто полувреме Рафаел Герейро пробва късмета си с удар от дистанция и загря ръкавиците на Ярщайн. Последва спокоен период и десетина минути преди краяна редовното време Дембеле би покрай лявата греда! Борусия натискаше, но не стигна до ново положение и срещата влезе в продължения.

Преди началото на първото продължение Томас Тухел се възползва от новото правило в турнира и пусна четвърти футболист - Андре Шюрле. Той замени Марко Ройс, получил лек удар на тренировка преди мача.

Борусия продължаваше да бъде по-активен, но не стигаше до интересни положения. За сметка на това се контузи Осман Дембеле и домакините останаха с 10 души на терена. Той все пак се появи за второто продължение, след като получи медицинска помощ.

Надлъгването продължаваше и в 113-ата минута Калу навлезе в наказателното поле, но Бартар му попречи. "Жълто-черните" изглеждаха доста безидейни в офанзивен план и не успяваха да сътворят нищо смислено. В 119-ата минута Сократис беше изгонен заради реплика към съдията Денис Айтекин.

При изпълнението на дузпите Херта направи три пропуска, срещу само един за Борусия.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/bqmXUunOQ7k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PiDKCaEkvho" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/h8TWqrnTkug" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борусия Дортмунд - Херта 1:1

0:1 Саломон Калу - 27'
1:1 Марко Ройс - 47'

 

Червен картон (втори жълт): Сократис (Дортмунд) - 119'

 

При ДУЗПИТЕ:

- Лустенбергер ПРОПУСКА! Топката среща напречната греда!

- Дембеле ВКАРВА! - 1:0 за Дортмунд

- Дарида ПРОПУСКА! Бюрки спасява!

- Пулишич ПРОПУСКА! Ярщайн лови!

- Есвайн ВКАРВА! - 1:1

- Обамеянг ВКАРВА! 2:1 за Дортмунд

- Алаги ВКАРВА! Бюрки спасява, но топката се изплъзва от ръцете му и влиза в мрежата! 2:2

- Кастро ВКАРВА! - 3:2 за Дортмунд

Калу ПРОПУСКА! Бие горе!

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Бартра, Сократис, Шмелцер (Гинтер - 46'), Пишчек (Пулишич - 46'), Дурм, Вайгъл, Герейро (Кастро - 77'), Дембеле, Ройс (Шюрле - 91'), Обамеянг

Херта: Ярщайн, Лангкамп, Брукс, Пекарик, Мителщедт, Шелбред (Лустенбергер - 84'), Щарк, Харагучи (Есвайн - 96'), Дарида, Калу, Ибишевич (Шибер - 60') {Алаги - 118'}