Галерия

Борусия Дортмунд спечели Купата на Германия за четвърти път в историята си, побеждавайки Айнтрахт Франкфурт с 2:1 на финала в Берлин.

"Жълто-черните" направиха мечтан старт и откриха резултата чрез пробивния Осман Дембеле, но постепенно силите се изравниха. Анте Ребич изравни за "орлите", а малко след това гредата спаси Борусия при шут на Сеферович.

След почивката Дортмунд беше по-добрият отбор и напълно заслужено си върна преднината. Пиер-Емерик Обамеянг вкара в стил "Паненка" отсъдената за нарушение срещу Кристиан Пулишич дузпа, а гредите спасиха франкфуртци на два пъти.

Това е първи значим трофей за Борусия от 2012 година насам и първи в кариерата на голямата звезда на отбора Марко Ройс.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBVB%2Fvideos%2F1878316472180324%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>


Момчетата на Томас Тухел натиснаха от самото начало, действайки предимно по левия фланг на атаката. На няколко пъти Марко Ройс опита успоредни на голлинията подавания за Пиер-Емерик Обамеянг, но топката не достигаше до своя адресат.

Дефанзивният вал на "орлите" се пропука в осмата минута, когато Пишчек намери Осман Дембеле в наказателното поле и младият французин демонстрира огромния си талант. Той финтира Вайехо с лекота и простреля Храдецки с левия крак!

Беше изминал четвърт час игра, когато Марко Ройс отправи изключително ефектен изстрел от въздуха от голяма дистанция, но не успя да затрудни заелия добра позиция страж на символичните домакини.

Едва към средата на първото полувреме Айнтрахт се окопити и създаде първата си смислена акция, но ударът с глава на Чандлър при центрирането отляво се оказа неточен. На отсрещната врата Обамеянг пробва мощен шут, но се получи рикошет.

Малко след това тимът от Франкфурт можеше да изравни. Чандлър опита прострелно центриране за Сеферович, но последният се размина с топката. Марк Бартра не изчисти добре и Ребич би силно, но в ръцете на Бюрки!

Преди да изтече половин час игра "орлите" изравниха заслужено. Гачинович изведе Анте Ребич сам срещу вратаря и нападателят не сбърка с точен удар в десния ъгъл. Близо пет минути преди почивката Айнтрахт имаше още една чудесна възможност, но Харис Сеферович нацели левия страничен стълб.

Борусия започна второто полувреме без Марко Ройс, който получи контузия в коляното и трябваше да бъде заменен. Осман Дембеле не спираше да тормози защитата на противника, но центриранията му не се получаваха по най-добрия начин.

Шинджи Кагава получи отлична възможност, но опитът му да подаде на Герейро в малкото наказателно поле завърши с неуспех заради намесата на Абрахам. 

В средата на втората част се стигна до греда и за Борусия! Дембеле отново развинти защитата в "черно-бяло" и подаде на Обамеянг, който стреля ефектно със задна ножица. Фабиан изчисти добре пред голлинията, но за негов късмет топката се отби в напречната греда.

Натискът на Дортмунд даде резултат и малко след това Храдецки препъна Кристиан Пулишич. Реферът Денис Айтекин не се поколеба и посочи бялата точка. Обамеянг застана зад топката и реализира в стил "Паненка".

Последва силна фаза за франкфуртци. Сеферович и Фабиан шутираха точно, но в ръцете на Бюрки. Влезлият като резерва Алекс Майер отправи истински снаряд, но спечели само корнер след рикошет.

В 85-ата минута се стигна до още една греда за Борусия. Обамеянг получи извеждащ пас, напредна и падна в наказателното поле след контакт с Абрахам. Габонецът се изправи веднага и стреля, но в десния страничен стълб! До края и двата отбора не стигнаха до нова опасност, а Борусия спечели отличието за четвърти път в своята история.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/m-gqHTKPkoE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/a1_U-7VTI14" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Айнтрахт Франкфурт - Борусия Дортмунд 1:2

0:1 Осман Дембеле - 8'
1:1 Анте Ребич - 29'
1:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 67', дузпа

 

Айнтрахт Франкфурт: Храдецки, Хектор, Вайехо, Абрахам, Медойевич (Тавата - 56'), Гачинович, Чандлър (Майер - 72'), Ошипка, Фабиан (Блум - 79'), Ребич, Сеферович

Борусия Дортмунд: Бюрки, Бартра (Дурм - 76'), Сократис, Шмелцер (Кастро - 46'), Пишчек, Герейро, Гинтер, Кагава, Дембеле, Ройс (Пул