Всичко беше замислено като 5-месечна афера от двете страни, но рано-рано започва да се превръща в Echte Liebe (б.р. - истинска любов), каквото е мотото на Борусия Дортмунд. Връзката между вестфалци и взетия под наем от Челси Мичи Батшуай започна доста неангажиращо и дори по принуда, но е на път да се окаже специална.

В последните дни на януарския трансферен прозорец Борусия беше притиснат до стената, защото сърдитият Пиер-Емерик Обамеянг искаше трансфер в Арсенал. И успя да си го издейства след серия от бойкоти.

Германският клуб се нуждаеше спешно от нов снайперист, но по собствено желание не искаше да купува. Спортният директор Михаел Цорк призна, че рурци не са искали да пръскат солидна сума за играч, който не е попадал дълго време в полезрението им. Така на хоризонта се появи Батшуай - резерва в Челси, но с нюх към гола. Талантлив белгиец, който иска да играе редовно, за да бъде важна част от националния отбор на световното в Русия през лятото.

Закъсалият в атака Дортмунд изглеждаше идеалният вариант за него. Мичи пък беше спасителният пояс за клуба, който моментално си осигури класен стрелец. За 1.5 милиона евро. И двете страни бяха доволни - само на неангажиращ наем и нищо повече. Взаимно временно решение. Запълване на празнини. Доволни са и в Челси, който предпочита да държи правата на своите играчи, вместо да ги продава. А и "сините" взеха опитния таран Оливие Жиру от Арсенал в тройната въртележка.

Началото за Батшуай с екипа на "жълто-черните" в петък вечерта беше ударно - два гола, отменен такъв, асистенция и присъствие на терена при победата с 3:2 в Кьолн. Попадение право в десетката в спортен аспект.

Има обаче нещо повече от това - магията. Магия, която самият той усети след дебюта си за клуба. Първият му мач не беше на стадион "Сигнал Идуна Парк" пред фанатизираните фенове на тима, но и далеч от дома на Борусия той усети тази специална семейна атмосфера на този велик клуб.

Наемник (буквално) за първи път в кариерата си до момента, Мичи най-после се почувства у дома. Като свой го усетиха и рурци - фенове, шефове, треньори, съотборници. Обамеянг кой? Голмайсторът на Бундеслигата за миналия сезон беше забравен буквално за минути. Оценен като футболист, но забравен като човек. Защото той така и не обикна клуба. В противен случай нямаше да се подиграе с него със серия от неуважителни прояви.

С Мичи е различно. Емоциите взеха връх и след мача с Кьолн той изкрещя "Обичам Борусия Дортмунд". Думите му прозвучаха като обяснение в любов при първия интимен контакт между двама влюбени, които се познават от два дни. Има и такива връзки. В които няма сметки, маски и преструвки. А желание за даване, продиктувано от доволния вътрешен глас, че си в свои води.

Обамеянг обичаше да слага маските на Батман и Спайдърмен на терена след голове. Но очевидно и човекът Пиер-Емерик беше през цялото време с маска в Дортмунд. И 24-годишният Батшуай обича комиксовия герой Батман, както и Спондж Боб. Затова е фен на комбинацията от черно и жълто. Но за разлика от габонеца, новият снайперист на Борусия се чувства на правилното място. И жълто-черната комбинация гъделичка сетивата му.

Дали той ще остане и след края на сезона? Всичко зависи най-вече от Челси. А каква тежест ще имат лондончани в решението, зависи от желанието на футболиста. Ако той копнее за Борусия с цялото си сърце и през юни, лондончани може и да се пречупят, сядайки на масата за преговори с германските си колеги. Защото няма по-голяма, магнетична и респектираща сила от любовта. В Дортмунд го знаят най-добре. Там, където любовта е истинска. За истински хора без маски.

 

Друми Георгиев, Gol.bg