Борусия Дортмунд елиминира Аталанта, след като като завърши 1:1 като гост в дъждовен 1/16-финален мач-реванш в Лига Европа, игран на стадион "Сита дел Триколоре". Така германците продължават напред с общ резултат 4:3.

Бергамаските откриха резултата при една от първите си акции чрез Рафаел Толой, който вкара в опразнената врата след поредната изцепка този сезон на вратаря на вестфалци Роман Бюрки.

Половин час след началото Борусия се активизира и влезе в поредица от опасни акции, при една от които хубав гол на Марио Гьотце правилно беше отменен заради тънка засада.

Аталанта имаше своите възможности да удвои след почивката, но не се възползва и в 83-ата минута Марсел Шмелцер изравни резултата след добавка отблизо. Борусия игра спокойно до края и удържа аванса си в общия резултат.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/caRcDBVlelY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>


Домакините стигнаха до първата прилична възможност малко след началото на срещата, когато Иличич пробва неуспешна задна ножица в наказателното поле, а последвалия топовен изстрел на Де Роон профуча доста високо. Гостите пробваха нещо интересно чрез хрумване на Марио Гьотце, но героят от финала на Мондиал 2014 не получи хубав пас от Пулишич, след като го изведе прекрасно в пеналта.

Тъкмо бяха изминали десетина минути игра, когато Аталанта откри резултата след дежурната грешка на вратаря на Борусия Роман Бюрки. Той излезе да боксира центриране отляво, но се размина пред погледа на Кристанте и на празна врата Рафаел Толой добута топката в мрежата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ghWJYGPCLLM" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Играта на "жълто-черните" определено не се получаваше, като в средата на първата част Андре Шюрле опита хитро да копне покрай защитник в наказателното поле и да го преодолее, но теренът не стигна на световния шампион.

В 27-ата минута страхотен късмет покри гостите. Гомес хвърли разкошен пас от дълбочина зад защитата на Борусия и Кристанте нанесе удар с глава отблизо, но топката мина покрай левия страничен стълб. На отсрещната врата Шюрле стреля от дистанция с левачката, но без особен успех.

Малко след това германецът повтори упражнението, но този път стреля много опасно в долния десен ъгъл, за да предизвика отличната реакция на Бериша. Дортмунд се активизира и Шюрле изведе Гьотце в наказателното поле, като Марио си спря на гърди и вкара с левия крак, но съдийската бригада правилно маркира изключително тънката засада. След това и Мичи Батшуай шутира от трудна позиция, печелейки само корнер.

Секунди след почивката Фройлер отправи прострелно центриране по земя в наказателното поле на гостите, което внесе лек смут. Още няколко пъти домакините опитваха набези в пеналта на съперника си, но те не даваха желания резултат.

В средата на втората част Иличич получи дълбоко в половината на Борусия и напредна, след което направи бърз финт и шутира, но покрай страничната греда. Борусия се събуди и сътвори две добри атаки, при които Батшуай стреля в обсега на вратаря, а появилият се като резерва Ройс - покрай целта.

Десетина минути преди края Бюрки се реваншира за изцепката си при гола и спаси мощен снаряд на Гомес отблизо, след като острието на домакините беше оставен напълно непокрит леко вляво в наказателното поле. На отсрещната врата Шюрле би от движение след добро подаване на Ройс, но Бериша спаси.

В 83-ата минута Дортмунд стигна да изравняване с голяма доза късмет. Ударът на Ройс не се получи по най-добрия начин, но пък Бериша не успя да хване кълбото и бекът Марсел Шмелцер направи добавка отблизо.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/a3VmzSosCTA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Шюрле можеше окончателно да сложи точка на спора в добавеното време, но Хатебур успя да му попречи в последния момент и Борусия спечели само корнер.


Аталанта - Борусия Дортмунд 1:1

1:0 Рафаел Толой - 11'
1:1 Марсел Шмелцер - 83'


Аталанта: Бериша, Калдара, Мазиело, Толой (Корнелиус - 88'), Кристанте, Де Роон (Петания - 87'), Фройлер, Спинацола, Хатебур, Гомес, Иличич

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Топрак, Пишчек, Толян (Шмелцер - 46'), Шахин, Дахуд (Исак - 82'), Гьотце, Пулишич (Ройс - 59'), Шюрле, Батшуай