Вицешампионите за последните два сезона РазенБалшпорт Лайпциг и Борусия Дортмунд завършиха 1:1 в дербито на 25-ия кръг на германската Бундеслига, играно на стадион "Ред Бул Арена".

Две попадения на "жълто-черните" правилно бяха отменени до средата на първата част заради засади, след което Жан-Кевин Огюстен откри резултата след страхотно подаване на Наби Кейта. Радостта на домакините обаче беше кратка, защото и Махмуд Дахуд демонстрира страхотен поглед. Той пусна за Марко Ройс от дълбочина и германецът се разписа в трети пореден кръг.

През второто полувреме и двата отбора играха доста под своите стандарти и почти не създаваха интересни положения. Фрапантен пропуск на празна врата направи Мичи Батшуай. Така Дортмунд падна до трето място с 42 точки, а РБ остава шести с 39 пункта.


Двата отбора се втурнаха в непрестанни атаки още от самото начало, когато Мичи Батшуай получи в наказателното поле отляво, но се забави и топката беше изчистена. Преди да изминат десетина минути игра Тимо Вернер изскочи сам срещу Роман Бюрки, но стреля право в неговия обсег.

Батшуай също пробва късмета си малко след това от удобна позиция, но този път Гулаши демонстрира страхотен рефлекс и парира. Марко Ройс опита добавка леко вдясно, но изобщо не успя да осъществи добър контакт с кълбото.

Четвърт час след началото на мача Батшуай вкара на празна врата след подаване на Андре Шюрле на далечната греда, но попадението правилно беше отменено заради подаване към германеца малко по-рано.

В 26-ата минута се стигна до още едно отменено попадение на Борусия и отново съдиите се оказаха безпогрешни в отсъжданията си. Марко Ройс получи хубав пас от Батшуай, но беше зад гърба на защитата преди да завърши майсторски в близкия ъгъл.

Малко по-късно "биковете" наръгаха съперника си при грешка на Шюрле в средата на терена. Наби Кейта му открадна топката, пусна за Огюстен и нападателят завърши с точен фалцов удар в десния ъгъл.

В 38-ата минута Борусия изравни след разкошно хрумване на Махмуд Дахуд, който буквално разсече дефанзивния вал на домакините с великолепно подаване за Ройс. Марко финтира вратаря и вкара в опразнената врата с левачката, като той се разписва в трети пореден кръг.

След почивката и двата отбора играха доста предпазливо и не успяваха да постигнат остротата от първата част. Фрапантен пропуска в малкото наказателно поле направи Батшуай, който не успя да засече прекрасното подаване на Дахуд от няколко метра в средата на втората част.

Четвърт час преди края на редовното време Лайпциг осъществи натиск, но така и не можеше да го материализира. Наби Кейта пробва шут от движение, но не уцели добре топката и я прати в трибуните.

В 86-ата минута Кейта чукна хитро за Брума вляво, който финтира бранител и отправи нещо средно между фалцов удар и центриране, но топката мина покрай десния страничен стълб. В добавеното време Поулсен би неточно.


РБ Лайпциг - Борусия Дортмунд 1:1

1:0 Жан-Кевин Огюстен - 29'
1:1 Марко Ройс - 38'

 

РБ Лайпциг: Гулаши, Орбан, Упамекано, Клостерман, Лаймер, Кейта, Кампъл (Илзанкер - 66'), Забитцер, Форсберг (Брума - 61'), Вернер, Огюстен (Поулсен - 75')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Аканджи, Пишчек, Шмелцер, Вайгъл, Дахуд, Гьотце (Филип - 78'), Ройс (Пулишич - 88'), Шюрле, Батшуай