Шалке победи Борусия Дортмунд с 2:0 в Рурското дерби от 30-ия кръг на германската Бундеслига, състояло се на стадион "Фелтинс Арена".  Така Шалке изкова първа победа над Борусия от септември 2014 година насам, след като нямаше успех в последните шест дербита. 

Един от най-дейните на терена Йевхен Коноплянка откри резултата в началото на второто полувреме, материализирайки превъзходството на "миньорите". Дортмунд се вдигна и заиграе по-активно в оставащите минути, но не успяваше да създаде чисто голово положение. Вместо това Налдо застреля съперника с истински снаряд от 121 км/час в 82-ата минута.

Момчетата на Доменико Тедеско събраха 55 точки и дръпнаха с четири пункта пред Дортмунд, който загуби третото място от Байер Леверкузен заради по-лоша голова разлика.


Срещата започна с атаки на гостите, които получиха два подаръка след грешки на Керер, но все пак не успяваха да застрашат вратата на Ралф Ферман. Лукаш Пишчек отправи точен удар с глава, но стражът на домакините не беше затруднен.

При първата голова ситуация в двубоя Шьопф успя да намери коридор за стрелба и много хубаво насочи топката към долния ляв ъгъл, но вратарят на Борусия Роман Бюрки спаси с върха на пръстите си.

Едва в средата на първото полувреме възпитаниците на Петер Щьогер отново показаха, че са на терена, след като видимо отстъпиха инициативата. Този път Марко Ройс стреля майсторски от пряк свободен удар, но Ферман спаси атрактивно.

В последните секунди на първата част Йевхен Коноплянка можеше да реализира с много добър диагонален изстрел, профучал покрай целта. 

Пет минути след почивката обаче украинецът се реваншира и откри резултата с мощен снаряд с левачката, намирайки близкия ъгъл след грешка на Шмелцер.

Последва неточен удар на Бургщалер, а при една от редките възможности за гостите точният завършек на Марко Ройс в наказателното поле се озова право в ръцете на Ферман. След това Кристиан Пулишич засече от движение острото центриране на Ройс, но не уцели вратата.

Влезлият като резерва на почивката Андре Шюрле получи две възможности, нахлувайки отляво. Един от героите от финала на Мондиал 2014 обаче беше блокиран и при двете свои стрелби. После Ройс шутира по диагонала отдясно, но без успех.

Десетина минути преди края на редовното време незабележимият в този мач Мичи Батшуай стреля с глава от трудна ситуация и логично не намери очертанията на вратата.

В 82-ата минута Налдо сложи точка на спора с невероятен снаряд от пряк свободен удар, при който бразилският защитник се опита да скъса мрежата. Статистиката показа, че шутът на кариоката е бил с цели 121 км/час

Малко преди края на редовното време Марко Ройс отправи нов точен удар, но и този път звездата на Борусия прати кълбото право в ръцете на Ферман. Дортмунд доигра дербито с човек по-малко, защото Мичи Батшуай беше изнесен с носилка.


Шалке - Борусия Дортмунд 2:0
1:0 Йевхен Коноплянка - 50'
2:0 Налдо - 82'


Шалке: Ферман, Налдо, Стамбули, Керер, Шьопф, Бенталеб, Горецка (Маккени - 71'), Калиджюри, Арит (Ди Санто - 87'), Коноплянка (Пяца - 74'), Бургщалер

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Топрак, Пишчек, Шмелцер (Гьотце - 86'), Дахуд (Санчо - 79'), Шахин, Пулишич, Ройс, Филип (Шюрле - 46'), Батшуай