Ще успее ли първенецът Байерн Мюнхен да догони Борусия Дортмунд в борбата за сребърната салатиера този сезон? Вестфалци водят само с 6 точки, а от пролетния дял на шампионата измина само един кръг.

Своето мнение пред най-тиражния европейски вестник "Билд" дадоха трима бивши футболисти на баварците, които са били в позицията на преследвачи.

Първи говори Патрик Андерсон. 47-годишният швед остава завинаги в сърцата на феновете на мюнхенци заради мъката, която причини на Шалке, станал известен като "3-минутния шампион" през пролетта на 2001 година. 

Голът на скандинавеца (на 5:42 от видеото долу) в последните секунди срещу Хамбургер донесоха точката на баварците при равенството 1:1, а с това и титлата. Кадрите от буйната радост на Отмар Хитцфелд и неговите момчета ще се помни вечно.

"Според мен през този сезон битката за титлата ще е също толкова напрегната. Байерн трябва да покаже качествата си на терена и да печели точки. Мачът срещу Дортмунд ще бъде решаващ. Вярвам, че Байерн ще стане шампион", каза Андерсон.

50-годишният Андреас Херцог игра за баварците през сезон 1995/96. Три сезона по-рано той изпревари мюнхенци в предпоследния кръг с Вердер Бремен. 

"Ние изпитвахме удоволствие от играта. Беше важно да не мислим излишно, а само да даваме газ на терена и да печелим. Трябваше да овладеем нервите си. Като преследвач е по-лесно, защото се концентрираш само върху себе си. Смятам, че Байерн ще стане шампион, защото ще загуби малко точки през пролетта. За Дортмунд пък ще е трудно да играе и сега толкова силно, както през есента, макар Люсиен Фавре да е тактически гений", каза австриецът.

Маркус Шуп игра за баварците от 1992 до 1995 година. През пролетта на 1994 година той е в ролята на изоставащ, когато треньор на тима е Франц Бекенбауер.

"След загубата с 1:3 от Щутгарт бяхме сринати. Кайзера влезе в съблекалнята и каза "Да не сме на някакво погребение?! Следващата седмица продължаваме и тогава ще победим". Тази негова реч се оказа позитивна, нещата се получиха. Байерн има най-добрият състав и хубавото е, че Борусия Дортмунд ще гостува в Мюнхен. Байерн трябва да спечели този мач. В края ще е игра на нерви", заяви Шуп.

Да си припомним края на сезон 2000/01 в Бундеслигата, когато Патрик Андерсон се превърна в легенда на Байерн:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wha4pJ-dRI4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>