Нападателят на Борусия Дортмунд Пако Алкасер започва да губи почва под краката си след фантастичния първи полусезон на стадион "Сиганл Идуна Парк", който му издейства и постояннен трансфер от Барселона.

От началото на годината обаче испанецът е бледа сянка на самия себе си, защото не се разписа в нито един от четирите мача на вестфалци.

Десет от 12-те гола на Пако през есента са отбелязани като смяна, което е асболютен рекорд в Бундеслиагата. Като резерва той вкарваше на всеки 22 минути, но пък като титуляр той се нуждае от 201 минути за гол.  Коренна разлика, която няма обяснение.

Когато се появи от пейката Алкасер докосва топката на всеки 10 минути в наказателното поле на противника. Когато е титуляр го прави на всеки 20 минути. 

Още по-фрапантна е разликата по отношение на шансовете за гол. Като жокер стрелецът е реализирал 83% от положенията си, а когато започва мачовете от самото начало е на смехотворните 13%.

Интересното е, че като играч на Барселона Алкасер е вкарал 2 гола при 23 появи като жокер. В Дортмунд има 10 гола в 9 мача като резерва. Ва Ла Лига е вкарвал веднъж на 260 минути като смяна.

Алкасер се допълва прекрасно с Марио Гьотце. Героят от финала на Мондиал 2014 пък е доста по-силен като титуляр, отколкото като резерва. 

Германецът има два пъти повече акции (46:20) с топката от Пако и печели повече единоборства (43%:28%) от него, когато започва мачовете. Гьотце тича по 130 метра на минута, докато при Алкасер дистанцията е 82 метра.