Борусия Дортмунд стигна до разгромна победа над Фрайбург с 4:0 в двубой от 30-ия кръг на немската Бундеслига, игран на стадион "Шварцвалд".

Футболистите на треньора Лусиен Фавре контролираха случващото се на терена и заслужено поведоха в резултата, благодарение на Джейдън Санчо (12'). През втората част доминацията на "жълто-черните" продължи и Марко Ройс (54'), Марио Гьотце (79') и Пако Алкасер (87'д.) записаха имената си сред голмайсторите.

Така Борусия продължава ожесточената борба за титлата. Тимът е на второ място с актив от 69 точки, с 1 по-малко от лидера Байерн Мюнхен.

Гостите поеха инициативата още след първия съдийски сигнал и успяха да поведат в резултата още в 12-ата минута. Мощна атака на "жълто-черните" завърши с подаване на Марко Ройс Ройс отлявото към Джейдън Санчо, който изпревари прекия си пазач и с лекота се разписа.

Седем минути по-късно Марко Ройс овладя топката на ръба на наказателното поле и отправи шут, който можеше да завърши във вратата, но великолепната намеса на Александер Шволов не позволи това да се случи.

В 24-ата минута домакините бяха близо до изравнително попадение. Винченцо Грифо се включи добре в пеналтерията и получи подаване в опасна близост до вратата. Ударът му обаче беше блокиран от Кевин Шлотербек.

В следващите минути двата отбора чувствително намалиха темпото на игра, поради което интересните ситуации пред врататите на Шволов и Бюрки липсваха и първото полувреме приключи без повече голове.

През втората част гостите отново вдихнаха темпото и това даде резултат в 54-ата минута. Марко Ройс бе изведен по прекрасен начин от Рафаел Гереро. Звездата на Борусия се озова очи в очи с вратаря Шволов и успя да го преодолее, правейки резултата 0:2.

В 71-ата минута Джанлука Валдшмит получи прецизно подаване в наказателното поле и шутира от удобна позиция. Топката обаче мина на сантиметри от левия страничен стълб.

В 79-ата минута резултатът стана класически. Нова мощна атака на гостите завърши с подаване на Марко Ройс към Марио Гьотце, който имаше лесната задача да прати топката във вратата. 

В 85-ата минута футболистите на Борусия получиха правото да изпълнят дузпа, след като Паскал Щенцел игра с ръка в наказателното поле и съдията Роберт Хартман посочи бялата точка. Влезлият като резерва Пако Алкасер се нагърби с отговорността и оформи крайния резултат.

Фрайбург - Борусия Дортмунд 0:4

Голмайстори: Джейдън Санчо (12'), Марко Ройс (54'), Марио Гьотце (79'), Пако Алкасер (87'д.)

Фрайбург: Шволов, Щенцел, Шлотербек, Хайнтц, Гюнтер, Хьофлер, Франц (Гондорф 70'), Грифо, Хаберер (Теразино 88'), Валдшмит, Нийдерлехнер (Дафернер 66')
Треньор: Кристиан Щрайх

Борусия: Бюрки, Волф (Топрак 56'), Вайгъл, Аканжи, Диало, Витцел, Дилейни, Санчо, Ройс, Гереро (Пулишич 71'), Гьотце (Алкасер 80')
Треньор: Лусиен Фавре

Фрайбург, стадион "Шварцвалд"
Съдия: Роберт Хартман
Жълти картони: Хаберер, Щенцел (Фрайбург)