Борусия Дортмунд изигра един от най-слабите си мачове за годината и заслужено беше разгромен от Щутгарт с 5:1 насред своя стадион "Сигнал Идуна Парк".

Швабите се представиха великолепно в срещата от 11-ия кръг на германската Бундеслига и имаха малшанса да не водят на почивката. Силас Вамангитука откри от дузпа, а гениално отиграване на Джио Рейна "закачи" вицешампионите в борбата за трите точки.

Борба обаче нямаше и интригата беше изпепелена малко след почивката само в рамките на десетина минути, когато Щутгарт вкара нови три попадения чрез Силас, Филип Фьорстер и Танги Кулибали. В 91-ата минута Николас Гонзалес оформи крайния резултат.

Резилът отдалечава Борусия (пета позиция с 19 пункта) от челните места. Щутгарт събра 17 пункта и се изкачи на шесто място.


Швабите изненадващо започнаха много по-агресивно и Роман Бюрки трябваше рано-рано да спасява опасните удари на Ватару Ендо и Борна Соса. Малко след изтичането на десетина минути игра Танги Кулибали получи на отлична позиция, но би покрай десния страничен стълб!

При първата добра акция на Борусия Джъд Белингам прати топката в мрежата след голяма доза късмет, но малко преди това Марко Ройс се оказа в положение на засада, която беше маркирана. Не след дълго Белингам шутира и в аут.

В средата на първата част Емре Джан фаулира Филип Фьорстер в наказателното поле и реферът Кристиан Дингерт отсъди дузпа, реализирана от Силас Вамангитука.

В 39-ата минута Джовани Рейна изравни секунди след като Бюрки спаси изстрела на Матео Климович. Младата звезда на Борусия получи перфектен дълъг пас от Рафаел Герейро, спря с левия крак и вкара технично с десния.

Малко след почивката Силас Вамангитука отново изведе гостите напред в резултата. Той получи от Мангала в наказателното поле и намери горния десен ъгъл.

Още преди изтичането на един час игра швабите нанесоха трети удар по вицешампионите. Филип Фьорстер се включи много хитро, измъкна се от защитата и мушна кълбото в долния ляв ъгъл след пас на Соса.

Трагичната отбрана на Борусия днес получи ново кроше само три минути по-късно, когато Танги Кулибали напредна и пред погледа на Матс Хумелс намери горния ляв ъгъл.

Гостуващият отбор продължаваше да бъде много по-опасен и домакините дори трябваше да се доволни, че не получиха още няколко попадения. При една от редките акции на "жълто-черните" Джейдън Санчо би право в обсега на вратаря Грегор Кобел.

В 87-ата минута най-добрият на терена за вестфалци Джовани Рейна вкара второто си попадение в мача и първоначално то беше признато, но след това системата за видеоповторение VAR маркира засада.

В първата минута на добавеното време Николас Гонзалес заби пето попадение за своите след бърза контраатака, при която той излезе сам срещу Бюрки и вкара в долния ляв ъгъл.


Борусия Дортмунд - Щутгарт 1:5

0:1 Силас Вамангитука - 26', дузпа
1:1 Джовани Рейна - 39'
1:2 Силас Вамангитука - 52'
1:3 Филип Фьорстер - 60'
1:4 Танги Кулибали - 63'
1:5 Николас Гонзалес - 91'