Борусия Дортмунд изненадващо разгроми стабилния РазенБалшпорт Лайпциг  с 3:1 като гост в двубой от 15-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Ред Бул Арена".

Вицешампионите играха много пасивно през първото полувреме, което беше сред най-слабите и за двата състава този сезон. "Биковете" имаха лек превес, но не стигаха до решителния пас.

Още от началото на второто полувреме Борусия заигра много по-добре и Джейдън Санчо откри резултата, а четвърт час след това англичанинът асистира за Ерлинг Халанд. В 84-ата минута норвежецът се разписа за втори път, както го стори тук и през лятото. Александер Сьорлот вкара почетен гол за РБ в последната минута.

След едва втората си загуба за сезона РБ Лайпциг остана втори с 31 точки и пропусна шанса да свали шампиона Байерн Мюнхен (33 пункта) от върха. Четвъртият Борусия Дортмунд се върна в борбата за титлата, събирайки 28 точки.


Двата отбора изиграха много скучна първа част на първото полувреме, в която липсваха интересни моменти. Домакините владееха топката в по-голяма маст от времето, но се опитваха да търсят най-вече Анхелиньо, който беше пазен много добре.

Чак пет минути преди почивката се стигна до първи сравнително опасен удар към една от двете врати, но Дани Олмо шутира на метър и половина над пазената от Роман Бюрки врата.

Страхливите преди почивката вестфалци заиграха по-агресивно при подновяването на играта. Първо Марко Ройс отправи точен, но слаб удар в обсега на Петер Гулаши, а след това Емре Джан би малко над целта с глава.

Борусия изненадващо откри резултата в 55-ата минута след пробив отдясно на Ерлинг Халанд. Марко Ройс отклони технично за оставения напълно непокрит Джейдън Санчо и той намери долния ляв ъгъл.

В средата на второто полувреме и двата отбора бяха спрени от гредите. Първо Ерлинг Халанд за малко да счупи напречната греда, а след това Дани Олмо беше близо до гола при най-опасната акция на "биковете".

Двайсетина минути преди края на редовното време Халанд вече беше настроил мерника си и реализира с глава на един от любимите си стадиони, където се разписа два пъти през миналия сезон. Норвежецът навърза защитата на съперника и чукна вляво за Санчо, а малко след това опъна мрежата с глава.

Контрастът в играта на Борусия в сравнение с продукцията от първата част беше чудовищен. Последва нова бърза атака отдясно, завършена от капитана Марко Ройс, но бранител в бяло-червено подложи тялото си и спаси своите от резил.

В 84-ата минута Халанд сложи точка на спора с второто си попадение днес, а заслугата беше изцяло на пусналия невероятен пас зад гърба на защитата Марко Ройс.

Лайпциг все пак вкара почетен гол в 90-ата минута, когато норвежецът Александер Сьорлот реализира отблизо с глава.

 

РазенБалшпорт Лайпциг - Борусия Дортмунд 1:3

0:1 Джейдън Санчо - 55'
0:2 Ерлинг Халанд - 71'
0:3 Ерлинг Халанд - 84'
1:3 Александер Сьорлот - 90'