Борусия Дортмунд се класира с мъка за четвъртфиналите в турнира за Купата на Германия, елиминирайки Падерборн трудно с 3:2 след продължения на своя стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" уж си бяха свършили задачата рано-рано, вкарвайки два гола още в първата третина на първата част чрез Емре Джан и Джейдън Санчо.

Намиращият се в средата на таблицата във Втора Бундеслига Падерборн изобщо не беше толкова безобиден и имаше своите възможности, но Марвин Хитц направи няколко добри спасявания.

След почивката домакините буквално заспаха и втородивизионният им противник напълно заслужено върна интригата десетина минути преди края, а в 97-ата минута се добра до продължения чрез точно изпълнена дузпа от Принс Овусу.

В петата минута на продълженията Ерлинг Халанд вкара така важното победно попадение за своите, но останаха съмнения за тънка засада, която така и не беше разгледана от рефера на видеоповторение.


Вестфалци откриха резултата още в шестата минута чрез Емре Джан при втория си корнер в мача. Гостите не успяха да изчистят и германският национал нанесе безпощаден диагонален снаряд с левия крак.

Тъкмо беше изминал четвърт час игра и Борусия удвои преднината си. Ерлинг Халанд се реваншира за пропуска си отпреди няколко минути и пусна за Джейдън Санчо, който слаломира, успя да се задържи на крака и мушна кълбото в мрежата.

В средата на първото полувреме вратарят на домакините Марвин Хитц направи феноменално спасяване срещу Денис Сърбени, който засече опасно от движение и насочи топката в долния десен ъгъл.

Кристофър Антви-Аджей също стреля в долния десен ъгъл на вратата на отпуснатите домакини, но Хитц пак се отличи с класно спасяване. Чак към края на първото полувреме Дилейни се пробва с левачката, но би в аут.

Десетина минути след почивката спящата отбрана на Борусия се пропука за пореден път, но оставеният непокрит Сърбени стреля над напречната греда.

Борусия продължаваше да се държи прекалено пасивно след почивката и двайсетина минути преди края на редовното време Хитц пак трябваше да спасява своите. Този път стражът отрази мощната тупалка отблизо на Крис Фюрих. 

Логичното все пак се случи в 79-ата минута, когато феноменалният Хитц нямаше добра видимост и допусна "вратарски" гол, но и безумната отбрана пред него само изгледа как Юлиан Юстван шутира необезпокоявано.

Чак в добавеното време Джейдън Санчо получи две възможности, но беше отказан от вратаря. Последва бърза контраатака и Ерлинг Халанд вкара, но с една малка подробност - голът беше отменен, а реферът Тобиас Щилер изгледа спорна ситуация в пеналта на Борусия, при която Феликс Паслак извърши нарушение. Принс Овусу пое отговорността и намери долния десен ъгъл.

Така срещата влезе сензационно в продължения и в петата минута от тях Ерлинг Халанд вкара много спорен гол, при който напредна от центъра и завърши хладнокръвно. Останаха съмнения за тънка засада и мачът се забави, но все пак попадението беше признато, въпреки протестите на гостите.

Норвежецът направи голям пропуск малко след това, а постепенно Падерборн губеше от силите си и вече не изглеждаше толкова опасен в края. В 122-ата минута Падерборн осъществи хаотичен натиск и нанесе три мощни изстрела, но те или бяха блокирани, или се оказваха неточни.

 

Борусия Дортмунд - Падерборн 3:2
1:0 Емре Джан - 6'
2:0 Джейдън Санчо - 16'
2:1 Юлиан Юстван - 79'
2:2 Принс Овусу - 90' (+7), дузпа
3:2 Ерлинг Халанд - 95'