Борусия Дортмунд постигна много трудна, но и много важна победа с 2:1 над Щутгарт в мач от 12-ия кръг на Бундеслигата, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

В герой за домакините се превърна Марко Ройс, който донесе изстрадания успех в самия край на срещата. Преди него Дортмунд поведе с гол на Даниел Мален, но малко по-късно Роберто Масимо вкара за 1:1.

С успеха Дортмунд вече изостава само на 1 точка от лидера Байерн Мюнхен, който снощи допусна неочаквана издънка. Щутгарт заема 16-та позиция с 10 точки и вече е без шампионатна победа в пет поредни мача.


През първото полувреме Борусия Дортмунд имаше значително повече владеене на топката – 66%, но така и не оправи точен удар към вратата на гостите.

Реално, сериозните опасности на "Сигнал Идуна Парк" за първите 45 минути не бяха много. Първото беше на сметката на домакините и дойде след почти четвърт час игра.

Високо подаване прехвърли вратаря на Щутгарт и се приземи на главата на Даниел Мален в центъра на наказателното поле. Но неговото изпълнение мина встрани от гредата, въпреки че пред себе си имаше опразнената врата.

Гостите отговориха в 21-ата минута, когато Филип Фьорстер се измъкна с лекота през защитата на рурците и стреля силно, но Грегор Кобел с брилянтна намеса спаси.

В 38-ата минута Танги Кулибали профука невероятна възможност за гол за Щутгарт. Той беше напълно непокрит и шутира от движение, но Кобел се отличи с ново чудесно спасяване.

След почивката станахме свидетели и на голове. В 58-ата минута Мален стреля от границата на наказателното поле, получи се рикошет, топката премина покрай застиналия Флориан Мюлер и влетя в мрежата за 1:0! 

Само шест минути по-късно Щутгарт изравни. Роберто Масимо напредна със страхотен пробив и с мощен удар в долния ъгъл преодоля Кобел за 1:1!

Дортмунд веднага се хвърли в атаки и малко по-късно Мануел Аканджи с истински снаряд разтресе гредата. После Джуд Белингам шутира от границата на наказателното поле, но над напречния стълб.

Така се стигна до 86-ата минута, когато Дортмунд спечели мача. Марко Ройс реагира най-бързо при рикоширала топка и я заби неспасяемо в мрежата за крайното 2:1! 

Борусия Дортмунд – Щутгарт 2:1

Голмайстори: 1:0 Мален (56), 1:1 Масимо (63), 2:1 Ройс (86)