Борусия Дортмунд игра много смело 100 минути, но загуби с 2:3 от Байерн Мюнхен в дербито на 14-ия кръг в германската Бундеслига, известно като Der Klassiker.

Двата отбора изиграха невероятно първо полувреме на стадион "Сигнал Идуна Парк", което беше динамично и спиращо дъха. Юлиан Брандт откри още в петата минута, но малко след това ощетеният в борбата за Златната топка Роберт Левандовски изравни.

Точно преди почивката хегемонът от Мюнхен осъществи пълен обрат при третата стрелба в мача на Кингсли Коман, но малко след подновяването на играта и голмайсторът на домакините Ерлинг Халанд изправи зрителите на крака.

Претенции за дузпа на Борусия не бяха уважени от рефера Цвайер, който маркира 11-метров наказателен удар за гостите и Левандовски върна аванса на своите в 77-ата минута.

Байерн Мюнхен събра 34 точки на върха и дръпна с четири на преследвача си от Дортмунд, който допусна първо шампионатно поражение на свой терен този сезон. Това беше безпрецедентен шести пореден успех за баварците над големия им противник в Бундеслигата.


Баварците се настаниха в половината на съперника още от самото начало, но първата интересна възможност беше създадена от Борусия. Марко Ройс пусна страхотен пас от дълбочина за Ерлинг Халанд, но вратарят на шампионите Мануел Нойер следеше ситуацията и излезе, за да се справи отлична в ролята на либеро.

В петата минута Борусия откри резултата. Джуд Белингам намери Юлиан Брандт и германецът финтира по фамозен начин Алфонсо Дейвис, след което завърши майсторски с изстрел в десния ъгъл.

Реакцията на Байерн не закъсня, макар да дойде след грешен пас на бившия защитник на отбора Матс Хумелс. Защитникът на вестфалци беше блокиран и след това не се справи в борбата за топката с Томас Мюлер, а дежурният реализатор Роберт Левандовски нямаше проблем да завърши с плътен удар в долния десен ъгъл. Това беше и гол №15 за поляка в първенството този сезон.

Последва период, който беше изцяло за Байерн. Лерой Сане, Мюлер и Бенжамен Павар шутираха неточно, а в средата на първата част Емре Джан направи невероятна грешка. Той буквално подаде за Кингсли Коман в наказателното си поле, но французинът се полакоми и не подаде за свободния Левандовски, за да бъде блокиран.

Коман имаше още една отлична възможност, но този път загря ръкавиците на заелия добра позиция Кобел. "Жълто-черните" контраатакуваха и този път Халанд имаше доста повече пространство, но мощният му завършващ удар профуча покрай дясната греда.

В 44-ата минута Байерн осъществи пълен обрат и този път Коман успя да се разпише. Всичко обаче започна с рикошет - Герейро простреля Хумелс в опита си да изчисти и Кингсли докопа кълбото, за да вкара след рикошет в крака на пробвалия да направи шпагат Ройс. 

Малко след рестарта на мача Борусия изравни чрез головата си машина Ерлинг Халанд. Дайо Упамекано допусна много груба грешка при спирането на топката и Белингам сервира кълбото за Халанд. този път норвежецът не заложи на силата, а на техничното изпълнение и намери горния десен ъгъл по прекрасен начин.

Малко след това Борусия имаше напълно основателни претенции за дузпа, които не бяха уважени нито от рефера Феликс Цвайер, нито от системата VAR. А дори повторенията показаха, че играта с рамо на Люка Ернандес срещу заелия по-добра позиция в пеналта Марко Ройс минаваше границата на допустимото.

Байерн отвърна с добра акция и плътен изстрел на Коман в долния десен ъгъл, но този път Кобел беше на мястото си и спаси с една ръка.

Последва сблъсък за висока топка между Брандт и Упамекано, при който германецът остана да лежи на тревата. Това доведе до временното спиране на срещата, тъй като положението с германеца изглеждаше сериозно, но той дойде в съзнание при изнасянето си на носилка.

Четвърт час преди края на редовното време реферът Цвайер изгледа на повторение ситуацията, при която топката се удари в ръката на Хумелс при центриране от корнер и маркира дузпа. Левандовски не стреля по най-сигурния начин и Кобел докосна топката, но не спря полета й към мрежата зад него. Бурните протести на треньора на домакините Марко Розе доведоха до неговото изгонване.

До края на редовното време темпото видимо спадна и на моменти играчите изглеждаха уморени. Добавеното време от 10 минути даде импулс на Борусия и Дониел Мален би покрай целта в 93-ата минута. После Мален и Мюние шутираха точно, но и двамата бяха отказани от Нойер. При контра на Байерн пък в 99-ата минута Толисо не успя да уцели празната врата от 30-35 метра.


Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 2:3

1:0 Юлиан Брандт - 5'
1:1 Роберт Левандовски - 9'
1:2 Кингсли Коман - 44'
2:2 Ерлинг Халанд - 48'
2:3 Роберт Левандовски - 77', дузпа