Борусия Дортмунд продължи със силното си представяне от подновяването на сезона в Бундеслигата, след като записа четвърти последователен успех, разгромявайки Фрайбург с 5:1 у дома в мач от 19-ия кръг на първенството.

Ключовият момент в срещата дойде в 17-та минута, когато само в рамките на 120 секунди гостите останаха в намален състав след двата бързи жълти картона на Килиан Силдилия. Малко след това "жълто-черните" откриха чрез Нико Шлотербек, но Фрайбург изнендващо възстанови паритета в добавеното време на първата част чрез Лукас Хьолер.

След паузата обаче Дортмунд проведе наказателна акция. С два гола в рамките на три минути домакините обезсмислиха края на мача, а автори на попаденията станаха Карим Адейеми и Себастиан Алер, за когото това бе дебютен гол с екипа на "жълто-черните". Бившият нападател на Аякс се завърна на терена след борба с рак на тестисите. Юлиан Брант направи резултата 4:1, а нервите на наставника на Фрайбург Кристиан Щрайх не издържаха и той доизгледа двубоя от трибуните след два бързи жълти картона. Крайното 5:1 бе оформено от резервата Джовани Рейна в 82-та минута.

Дортмунд е вече трети в подреждането с 37 точки, колкото има и вторият Байерн Мюнхен. Шампионите бяха изместени от върха от Унион Берлин, триумфирал при домакинството си на Майнц с 2:1. Унион е с 39 пункта. Фрайбург е шести с 34 точки. За Дортмунд предстои мач с Бохум в осминафиналите за Купата на страната, преди съставът да гостува на Вердер Бремен за първенство. Фрайбург играе със Зандхаузен за Купата, а след това приема Щутгарт в шампионата.

Останалите резултати:

Бохум - Хофенхайм 5:2

Айнтрахт Франкфурт - Херта 3:0

Кьолн - РБ Лайпциг 0:0.