Борусия Дортмунд е единственият отбор от големите европейски първенства, който няма нито една грешка през календарната година. Жълто-черните имат 9 успеха от толкова срещи във всички турнири, а утре предстои ключово домакинство на РБ Лайпциг в Първа Бундеслига. Какви са причините обаче тимът да е в толкова страхотна форма?

Повече победи

Ще започнем с очевидното. Борусия постигна победи и на трите фронта, в които се бори, през 2023-та. Тимът елиминира Бохум в Купата на Германия и се класира за 1/4-финалите, а в първия 1/8-финален сблъсък с Челси в ШЛ триумфира с 1:0. Никога досега в историята си Дортмунд не беше печелил първите си 9 мача за една календарна година. А в петък петкратните шампиони на Германия могат да изравнят още един рекорд. Това може да бъде осми пореден успех в Бундеслигата за сефте от 2011/12, когато под ръководството на Юрген Клоп Борусия сграбчи титлата. Победната серия, естествено, оказа голямо влияние върху позицията на отбора. Преди зимната пауза Борусия беше шести в класирането и изоставаше на 9 точки от Байерн. Сега двата тима са с равен актив и изглежда ще имаме страхотна битка до самия край на кампанията.

По-ефективни пред гола

Дортмунд все още изостава по голова разлика от баварците, но европейският шампион от 1997-а намали разликата и в това отношение. Тимът на Един Терзич има 20 вкарани гола в първите си 7 мача от Бундеслигата за тази година – нито един отбор не може да се похвали с подобно постижение. За справка Майнц има 18, а Байерн се е разписал едва 15 пъти.

Жълто-черните имат най-много удари към вратата – средно 17 на мач тази година. Освен това те са станали и по-клинични. Преди зимната пауза Борусия беше най-малко ефективният отбор в Бундеслигата заедно с последния Шалке. Дортмунд отбелязваше 3,8 по-малко попадения, отколкото се очакваше, като се има предвид опитите за гол (хG). Сега те са най-ефективните – вкарват 6,9 пъти повече, отколкото показва xG.

Успешните смени също имат своята роля. Цели 10 от головете на Дортмунд са вкарани от играчи, които са се появявали от пейката – №1 и по този показател. В първите 7 мача за календарната година резерви се разписаха 5 пъти, а Джио Рейна отбеляза 3 от попаденията.

Повече голове от статични положения

Дортмунд е един от най-опасните отбори и от мъртви топки. Жълто-черните имат 8 гола от статични положения през този сезон, като 5 от тях дойдоха от началото на годината. Преди Коледа Борусия имаше само 1 попадение от пряк свободен удар, а през 2023-та те са цели 3!

По-добра защита

През календарната година Дортмунд намали изоставането си при головата разлика с Байерн със 7. Освен че бележи по-често, Борусия показва и страхотна форма в дефанзивен план. В първите си 7 мача в Бундеслигата за 2023-та жълто-черните инкасираха 6 попадения – най-малко от всички отбори. В тези срещи тимът е допуснал 88 удара, което го нарежда на шесто място. Вратарят Грегор Кобел изглежда прероден. В първенството той има 27 спасявания през тази година, а в 15-те си мача преди Коледа имаше общо 36.

Повече тичане

Преди зимната пауза Борусия имаше третия най-висок процент притежание в Бундеслигата – 55%. Тази цифра се увеличи до 59% през тази година, а при Байерн средното число е 60%. Освен това Дортмунд бяга средно с 3 километра повече на мач през 2023 година – 115,3 в сравнение със 112,5. Жълто-черните също така показват по-високи числа по отношение на спринтове и интензивни бягания. Упоритата работа очевидно носи дивиденти, но може ли Борусия да поддържа тези нива до края на сезона? Ако го направи, тогава трофеите на клуба най-вероятно ще се увеличат.

Bundesliga.com