Борусия Дортмунд загуби с 2:3 домакинството си на РБ Лайпциг и амбициите им за титлата в Бундеслигата претърпяха нов удар след отпадането от Купата на Германия в средата на седмицата.

Защитникът на Германия Матс Хумелс получи червен картон в 15-ата минута за нарушение срещу Лоис Опенда след дълъг преглед на ситуацията със системава за видеоарбитраж (ВАР). Първоначално Хумелс получи жълт картон и РБ Лайпциг получи дузпа, но след това видя червения цвят след преглед, тъй като първият контакт беше точно извън наказателното поле и Лайпциг получи правото за изпълни само свободен удар.

Рами Бенсебайни вкара с глава в собствената си врата, за да даде преднина на РБ Лайпциг в 32-ата минута. Никлас Зюле, който влезе в игра след изгонването на Хумелс, за да завърши отново защитата от четирима играчи, вкара изравнителен гол с удар в далечната греда точно преди паузата.

Кристоф Баумгартнер върна преднината на РБ Лайпциг с попадение в 54-ата минута. Юсуф Поулсен направи 3:1 в началото на добавеното време, но Лайпциг трябваше да се бори до последно срещу домакините, след като Никлас Фюлкруг отбеляза с глава за Борусия две минути по-късно.

Четвъртият в класирането РБ Лайпциг е на на четири точки пред петия Борусия Дортмунд, който беше победен от Щутгарт за Купата на Германия в сряда. Дортмунд е на 10 точки от върха и дефицитът им ще нарасне до 13 точки, ако лидерът Байер Леверкузен победи третия Щутгарт в неделя.