Борусия Дортмунд е полуфиналист в Шампионската лига, след като елиминира Атлетико Мадрид. Тази вечер „жълто-черните“ спечелиха с 4:2 на своя стадион „Сигнал Идуна Парк“ и с общ резултат 5:4 от двата мача продължават напред.

 

 

„Дюшекчиите“ можеха рано-рано да вземат сериозен превес в това съперничество. Алваро Мората беше изведен сам срещу вратаря след бърза контраатака, но копна топката покрай дясната греда.

Грешникът Марсел Забитцер, който преследваше Мората неуспешно почти през цялото време, можеше да вкара на отлична позиция, но отново се провали, след като завършващият му удар отблизо беше блокиран.

В крайна сметка гафовете на Забитцер бяха покрити от неговите съотборници. В рамките на пет минути Борусия нанесе сериозен двоен удар с изстрели по диагонала отляво.

Първо Юлиан Брандт вкара от малък ъгъл и много трудна позиция, а в 39-ата минута същото стори Ян Маатсен. Особено красива беше акцията при гола на първия – Матс Хумелс центрила с външен фалц, Брандт си спря майсторски, леко се завъртя и през купя от крака провря топката под ръкавиците на Ян Облак.

По ирония на съдбата един от най-добрите на терена Хумелс си заби нещастен автогол при центриране от корнер за Атлетико. Това се случи в началото на второто полувреме, в което играта на Борусия се срина тотално и Атлетико редеше атака след атака. При една от тях кълбото мина застрашително покрай десния страничен стълб, а вестфалци често се отбраняваха панически.

Навярно голяма заслуга за променения ритъм на гостите изигра тройната смяна на почивката, при която Чоло Симеоне извади инертните Мората, Аспиликуета и Молина. Именно резервата Анхел Кореа изравни резултата в средата на втората част, завършвайки след двойното спасяване на вратаря Грегор Кобел срещу него и друга резерва – Родриго Рикелме.

Точно тогава, като от нищото, Борусия отново излезе напред в резултата. Забитцер центрира отляво и Никлас Фюлкруг засече майсторски с глава, вкарвайки с помощта на гредата.

Само три минути след това Забитцер напълно изкупи грешките си от първото полувреме и вкара по страхотен начин с левачката, след като преди това акцията на домакините изглеждаше обречена. 

Забитцер видимо беше под пара и пет минути преди края на редовното време можеше да вкара още веднъж, но този път Облак реагира блестящо срещу тупалката му и спаси атрактивно с една ръка. До края на мача Борусия много умело запази преднината си и успя да се класира на полуфинал в турнира.

 

Борусия Дортмунд - Атлетико Мадрид 4:2

1:0 Юлиан Брандт – 34’
2:0 Ян Маатсен – 39’
2:1 Матс Хумелс – 49’, автогол
2:2 Анхел Кореа – 64’
3:2 Никлас Фюлкруг – 71’
4:2 Марсел Забитцер – 74’