Снощният финал на европейското първенство изправи един срещу друг Португалия и Франция, но сблъсъкът противопостави много повече от две държави, показва статистиката. Защото в двата отбора има футболисти, които са родени в девет различни страни.

Двама от играчите в португалския тим са от Гвинея Бисау - Едер и Данило Перейра, Уилям Карвальо е от Ангола, Седрик Соареш е роден в Германия, а Пепе е бразилец, като той дори беше натурализиран през 2007 г. От френска страна пък Патрис Евра по произход е от Сенегал, Самуел Юмтити - от Камерун, а резервният вратар Стив Манданда е от ДР Конго (бившата Заир).

Още по-любопитно е кои са градовете с най-много представители на финала. Наред с Париж, което не е никаква изненада, застават Бисау (столицата на Гвинея Бисау) и малкото френско градче Леблан-Меснил. Във френската столица са родени Кингсли Коман и Н'Голо Канте, в Бисау - вече споменатите Едер и Данило, а в Леблан-Меснил, на 15-ина километра от Париж, има представители и от двата финалиста - Муса Сисоко (Франция) и Рафаел Герейро (Португалия).

Първенството с най-много играчи на големия сблъсък обаче бе английската Висша лига. Общо 14 футболисти от португалския и френския отбор се подвизават на Острова и това са: Жозе Фонте, Седрик Соареш (Саутхемптън), Антони Марсиал, Морган Шнайдерлин (Ман Юн), Йоан Кабе, Стив Манданда (Кристъл Палас), Лоран Косчелни, Оливие Жиру (Арсенал), Бакари Саня, Елиаким Мангала (Ман Сити), Юго Лорис (Тотнъм), Димитри Пайе (Уест Хем), Н'Голо Канте (Лестър) и Муса Сисоко (Нюкасъл).

След английския шампионат останаха първенствата на Франция - с 10 играчи, Испания и Португалия с по 7. По 2-ма са играчите от немското, италианското и турското първенство, по един от Хърватия и Мексико.

Въпреки тази сериозна доминация на английското първенство отборът с най-много представители обаче беше Спортинг Лисабон. Португалският гранд е утвърден със сериозната си юношеска школа, като повечето от играчите в настоящия състав на селесао са преминали през нея. А конкретно на снощния финал на Евро 2016 място намериха четирима от настоящия мъжки тим - Руи Патрисио, Жоао Марио, Уилям Карвальо и Адриен Силва (без да броим техните предшественици Кр. Роналдо, Нани, Куарезма и др.).

Зад тях са отбори с по двама представители - вече споменатите Арсенал, Ман Сити, Ман Юнайтед, Кристъл Палас и Саутхемптън, както и Реал Мадрид с Пепе и Кристиано Роналдо, Монако (Рикардо Карвальо и Жоао Моутиньо) и Пари Сен Жермен (Блез Матюиди и Лукас Дин).