Мъжът на лятото

Кристиано Роналдо – около него се въртеше турнирът от самото начало. Сред най-запомнящите му се моменти: хвърлянето на микрофон в езерото; позирането за селфи с нахлул на терена фен след мача с Хърватска; фамозният гол с глава за 1:0 срещу Уелс; сърцераздирателната пиеса след пропусната дузпа срещу Австрия; пресконференцията, на която пресата нямаше право да задава въпроси; класическото му гневно избухване в мача с Унгария; репликата към исландците, че са с „малък манталитет“; фамозната снимка, която отвори работа на компютърните дизайнери за дни.

Любимците на всички

Всичко, което Исландия постигна, впечатли. Солиден и неукротим отбор, подкрепен от 8% от населението на страната и гледан от 99,8% процента по телевизията; най-паметното скандиране през лятото; заразяващ тв коментатор в латино стил; най-добри „поствания“ в социалните мрежи, сред които: „С дъха на Один (върховния бог на германците – б.р.), нашият героичен вратар пропъди този нелеп удар с глава“, „Дълбоко в недрата на земята една древна сила се събужда – Ейдур започва да загрява“; „Лицето на вратаря е като скален риф на Дирхолей (остров в южната част на Исландия – б.р.). Единственото нещо, което може да го промени, е векове ерозия на брега“.

Най-големите провали
Русия изглеждаше жалка, докато колапсът на Англия бе направо комичен. Физиономията на Рой Ходжсън обобщава всичко.

Най-добрата тактика
Уелс, Италия и Германия използваха прекрасно 3-5-2. И трите тима съживиха спомените от 80-те и тактиката им проработи. Другите уроци от турнира: колективният дух има значение; излизайки за 0:0, не ти печели приятели; да танцуваш като пони, преди да биеш дузпа, ще те постави в глупаво положение; смелият експеримент на Англия да играе без тактика не се отплати.

Най-паметните индивидуални проблясъци
1. Голът на Хал Робсън-Кану срещу Белгия: „Аз израснах, опитвайки се да пресъздам велики голове, които съм гледал. Затова сега съм изумен да чуя от родители и учители, че сега децата се опитват да копират мен“.
2. Симоне Дзадза за дузпата срещу Германия. Засилването на пръсти с малки бързи стъпки и последвалото пращане на топката над гредата от човек, вкаран секунди по-рано именно за да бие от бялата точка – стана хит №1 в интернет. Дзадза бе оприличен на чайка, която търси червеи; на изнервен чакащ пред тоалетна; на куче, чакащо за разходка, и какво ли още не. Какво каза Дзадза: „Наистина пратих Мануел Нойер в грешния ъгъл, но топката отиде много нависоко. Ще помня това цял живот“.

Най-доброто нововъведение

УЕФА не е обичана от медиите – заради полицейщината преди турнира, заради наказания президент, сбърканата политика с глобите и отказаната минута мълчание в памет на жертвите от атентатите в Истанбул с мотива, че Турция вече е отпаднала. Разширяването на турнира до 24 тима обаче направи интересни мачовете в групите. Има негативи: по-лесно е да се класираш, отколкото да отпаднеш, т.е. доста отбори избират тактика, в която най-важно е да не допуснеш гол. Позитивите: Уелс и Исландия.

Най-голямото разочарование

95 промени в правилата на играта бяха съобщени след 18-месечно обсъждане и публикуване с доклад от 12 000 думи. Единственото, което хората запомниха, е, че вече началният удар се бие и назад. От новия сезон обаче ще видим и други – например играчи ще бъдат наказвани с картони, ако стоят на по-малко от два метра при тъчове в опит да попречат на съперника. На флагчетата за корнер пък ще има лога.

Пропускът на лятото
Златан Ибрахимович – в аут на метър от голлинията срещу Италия, спасен единствено от вдигнатия флаг на засада. А преди турнира каза: „Легендата още го може“.

Най-мобилният треньор
Танцът на Алън Пардю на финала за ФА къп бе запомнящ се, но свали летвата доста ниско. Във Франция Йоаким Льов почти я удари в земята. Добре, че бе Антонио Конте, който три седмици подскача край тъчлинията в ярост. Бе уловен от камерата още в началото да мотивира защитниците си с думите: „Ще те убия, ще те убия“.

Най-невъзмутимият
Турчинът Йозан Туфан, който се разстрои от критиките в пресата, след като бе хванат от камерите да си оправя косата, докато Лука Модрич се приготвяше за удара, с който вкара победния гол за Хърватска. „Не мога да разбера как някакъв момент, в който си оправям прическата, се отчита като грешка. Това ме натъжава“.

Най-неподходящо избраният момент
Джо Харт. Грешно избрани моменти за плонжове и главно действащо лице в най-неподходящи реклами. В тази, в която участва за „Найк“ и пусната малко след загубата от Исландия, той казва: „Мога да спра всеки удар, аз доминирам в пеналта. Единственият, който може да ме победи, съм самият аз“.

Най-дискутираните тв експерти
Славен Билич се качи върху маса, Тиери Анри си поигра с езика си, докато го питат за играта с ръка срещу Ейре през 2009-а, Мехмет Шол възропта срещу печелившата тактика на Льов и екипа му, но никой не може да се мери с Рой Кийн. Когато Ирландия отпадна, Кийн се появи по ITV, нахрани Уелс и после кипна…

Звукът на лятото
Стъпките на Джо Ледли в съблекалнята на Уелс и „Уил Григ е под пара“ не могат да изтрият спомена за Дейвид Гета и концерта му пред 83 000 зрители в Париж преди старта. Местните медии написаха за него: „Провалът“ и „Отвратителна презентация“, ала Гета го нарече „невероятно“.

Най-добрият поглед върху политиката
Футболистите също реагираха на новината за Брекзит. Джорджо Киелини каза мъдро: „Голямото притеснение е да не се получи ефектът на доминото. Макар да не мисля, че излизането на Обединеното кралство може да промени баланса на европейската икономика. Не мисля, че недоволството трябва да води до дисинтеграция“. А Нолито: „Какво е Брекзит ли?“ Мисля, че е танц. Може и да греша“. Хари Кейн: „Не съм мислил за това. Едва ли и някой от отбора го е направил“.

Най-добрият скандал
След унижението на Русия нападателят Александър Кокорин и халфът Павел Мамаев отидоха в нощен бар в Монте Карло и похарчиха 250 000 евро за шампанско. Играчите отрекоха първоначално, но после бяха глобени и пратени в дублиращите си клубни отбори. Говорителят на Путин дори се произнесе: „Безсрамна проява на тщеславие“.

Observer.co.uk