Датата е 18 ноември 2001 г. Надпреварата в Серия „А“ набираше скорост, когато в 11-ти кръг на първенството стадион „Марк’Антонио Бентегоди“ в града на Ромео и Жулиета се готвеше за една необикновена среща с историческа стойност. За първи път градските съперници „Верона“ и „Киево“ щяха да се изправят един срещу друг на най-високо ниво. 

„Магаретата“ тъкмо бяха дебютирали сред най-добрите клубове на Апенините и то по внушителен откъм резултати и представяне начин. Изненадващо за мнозина състава на Луиджи Дел Нери заемаше първата позиция. Сезонът на „Верона“ към онзи момент от кампанията също се развиваше на ниво. „Мастифите“ вървяха седми във временното класиране далеч от опасната зона, което бе добра предпоставка за зрелищен и качествен сблъсък.

„Верона“ бе символичния домакин. Въпреки дъжда, който се изсипваше, стадионът бе изпълнил почти до крайност капацитета си, където над 38 хиляди зрители очакваха с нетърпение изявите на своите любимци. Сектора със символичните гости изобилстваше от хореография с високо летящи магаренца, като препратка към онази закачка от страна на феновете на „Верона“, датираща от 1985 г., когато тима стана шампион под наслов, че по-скоро магаретата ще започнат да летят, отколкото „Киево“ някога ще бъде част от елита. 

Отговорността да взема важните решения бе поверена на Алфредо Тренталандже. В началните минути от срещата домакините бяха по-активни, но до сериозни положения пред Кристиян Лупатели не се стигна. При първата ситуация за гостите Еуженио Корини изпълни ъглов удар отдясно при който Коради се разписа, но попадението бе отменено заради фаул в атака. В средата на полувремето Масимо Марацина получи топка от левия фланг в наказателното поле на „Верона“, където Марко Занки влезна рисковано на шпагат. Нападателя се свлече на земята, но сигнал за дузпа така и не последва.

В 29-та минута Коради и Паоло Канаваро се сблъскаха за висока топка в центъра на игрището, при което главата на Коради бе разбита и се наложи медицинска намеса. Четири минути по-късно Лусиано се възползва отлично от дълъг диагонален пас на Корини, който свари неподготвена защитата на „Верона“ и с акробатично движение прехвърли Ферон за да хвърли в екстаз тифозите на „Киево“.

Едва съвзели се от шока, домакините допуснаха нова неточност в отбрана при която в 36-та минута центриране на голмайстора Лусиано срещна ръката на Серич в наказателното поле и последва дузпа. Протестите на играчите в синьо бяха неоснователни, а минута по-късно Корини се разписа за 2:0, макар Ферон да хвана ъгъла на изпълнението. Лудницата на необузданост пред гола продължи с пълна сила и веднага след подновяването на играта Муту получи извеждащ пас и напредна зад гърба на бранителите в жълто.

Лупатели го пресрещна в опит да предотврати неприятностите, но вместо това извърши фаул и Тренталандже за втори път посочи бялата точка. Дузпа за „Верона“. Вратаря на „Киево“ се нуждаеше от медицинска помощ след сблъсъка. Зад топката застана Масимо Одо, който бе безгрешен при подобни ситуации, а Лупатели го улесни допълнително с лъжливо движение вдясно. При повторенията след гола добре се забеляза, че именно тези няколко сантиметра в страни се оказаха ключови за попадението. А именно този малък детайл бе началото на пропадането за гостите в онази вечер.

Първата част дойде при преднина за „магаретата“, но най-интересното тепърва предстоеше…Както при гола за 1:2 още с подновяването на втората част „Верона“ стигна до добра възможност чрез Каморанези. Малко по-късно Одо влезна грубо за една топка в краката на Лана без последствия за двойката на домакините. В 60-та минута обаче Масимо Марацина нямаше същия късмет и бе директно изгонен за влизане отзад срещу Каморанези. Така състава на „Киево“ остана с човек по-малко.

Десет минути по-късно преднината на гостите се изпари. Одо центрира една топка от фланга при която Лупатели боксира неубедително. Кълбото попадна в краката на Италиано, който потърси с диагонален пас Каморанези. Нападателя се размина с топката, но намиращия се наблизо защитник Лана подходи прибързано и в опита да изчисти направи безпомощен Лупатели, забивайки си ефектен автогол. Три минути по-късно неизбежното се случи. Влезлият като смяна Емилиано Салвети центрира топка от левия фланг. Ситуация при която гостите опитаха да се изтеглят за изкуствена засада, но това така и не се случи, а Каморанези чукна топката покрай Лупатели и обрата бе завършен.

В 82-та минута „Киево“ получи възможност да изравни, но Корини не се възползва от грешно излизане на Ферон за една висока топка и изстрела му се отби в играч на домакините. Така макар „Магаретата“ да впечатляваха до момента с полета си, хората на Алберто Малезани откраднаха шоуто за себе си в онази луда ноемврийска вечер. В края на сезона все пак „Киево“ се смяха последни след като завършиха първия си елитен сезон с участие в евротурнирите, докато „Верона“ с течение на кампанията се свличаше надолу и в крайна сметка изпадна. 

Материал на Петко Димитров