Автомобил "Порше" на покойния аржентински футболист Диего Марадона от времето на последния му сезон в Европа ще бъде продаден на търг тази седмица, съобщи CNN.

Марадона кара сребристото "Порше 911" през 1992 г., когато играе за испанския клуб Севиля през 1992-1993 г., последният му сезон в Европа.

"Колата е доставена специално за дон Диего и вероятно заради това струва два или три пъти повече от стойността на стандартен автомобил", каза пред Ройтерс Грегъри Туйтенс, експерт по автомобили в аукционна къща "Бонамс", по време на разговор в склад в Белгия.

Търгът ще се проведе онлайн от сряда до 10 март. Първоначалната цена за автомобила е 200 000 евро, но според експерта вероятно ще бъде продадена за много повече.

"Със сигурност ще допадне не само на колекционери на автомобили, но и футболни фенове, а и на хора, които обичаха този човек - футболния бог Марадона", каза той.

Марадона често попада в новините в този период, включително и в случая, когато е спрян от полицията, защото не спира на червен светофар и преминава със скорост от 180 км/ч през центъра на Севиля, каза Туйтенс.

Автомобилът в продължение на двадесет години е притежание на собственик от испанския остров Майорка, след което попада в ръцете на неколцина френски колекционери.

Километражът му сочи изминати 200 000 километра.Марадона почина на 25 ноември миналата година, няколко седмици след като навърши 60 години.