Германската тенис легенда Борис Бекер беше осъден на две години и половина затвор от съда в Лондон за укриване на активи, след като бе обявен в несъстоятелност, съобщиха световните агенции.

Трикратният шампион от Уимбълдън беше признат за виновен по-рано този месец по четири обвинения съгласно британския Закон за несъстоятелността и можеше да получи максимална присъда от седем години затвор.

Съдия Дебора Тейлър обяви присъдата, след като изслуша аргументите както на прокурора, така и на адвоката на Бекер.

Установено е, че 54-годишният германец е прехвърлил стотици хиляди паунда след фалита си през юни 2017 година от бизнес сметката си в други сметки, включително тези на бившата му съпруга Барбара.

Бекер също беше осъден за това, че не е декларирал имот в Германия и е укрил банков заем от 825 000 евро и акции в технологична фирма.

Съдът в Лондон го оправда по 20 други обвинения, включително обвинения, че не е предоставил многото си награди, включително два трофея от Уимбълдън и златен олимпийски медал.

Шесткратният носител на титли от Големия шлем отхвърли всички обвинения, заявявайки, че е сътрудничил на попечители и е действал според експертни съвети.

На изслушването на присъдата в петък прокурорът Ребека Чакли каза, че Бекер е действал "умишлено и нечестно" и че "все още се опитва да обвини другите".
        
Адвокатът на защитата Джонатан Лейдлоу настоя за снизходителност, заявявайки, че клиентът му не е харчил пари за "разкошен начин на живот", а по-скоро за издръжка на деца, наем и правни и бизнес разходи. 

Фалитът на Бекер е в резултат от заем от 4,6 милиона евро от частна банка през 2013 година, както и около 1,6 милиона долара, взети назаем от британски бизнесмен година след това, според показанията по време на процеса.

Бекер се прочу още на 17-годишна възраст, когато става първият непоставен играч, който печели титлата на Уимбълдън на сингъл и по-късно става номер 1 в тенис ранглистата при мъжете.