На днешния 8 февруари рожден ден празнува легендата на българския футбол Христо Стоичков. Роден през 1966 година в Пловдив, той започва да тренира в юношите на Марица. 

Той е най-успелият български футболист, избран в идеалния отбор на България за всички времена, носител на най-престижните футболни награди (Златна топка, Златна обувка), носител на купата на Европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол в САЩ 1994.

Христо Стоичков е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания. Избиран е за Футболист № 1 на България 5 пъти.

В своята дълга и успешна кариера той защитава екипите на Хеброс Харманли, ЦСКА, Барселона, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и ДС Юнайтед. За националния отбор на България играе в периода 1986-1999 година, като изиграва 83 мача и отбелязва 37 гола.

Нека си припомним най-важните факти за звездния ни рожденик:

Семейството на футболиста е от село Равно поле, Пловдивско.

Дебютът си във футбола Стоичков прави в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин" през 1981 г., а след това играе две години в Хеброс Харманли.

Като войник служи в Стара Загора.

През 1985 г. заради батални сцени в мач за купата срещу Левски е наказан да не играе футбол доживот, заедно с още популярни футболисти. По-късно наказанието му е намалено на 1 година.

През 1990 г. подписва с Барселона, като преди това е спечелил "Златната обувка" с екипа на ЦСКА.

През 1992 г. печели КЕШ с екипа на Барселона, като на финала каталунците побеждават Сампдория.

Пред 1994 г. печели най-високото отличие във футбола - "Златната топка".

След блестящото представяне на българския национален отбор по футбол през 1994 г. на световното първенство в САЩ, Стоичков е отличен с приз за голмайстор на първенството. Той отбелязва 6 попадения, колкото и руснака Олег Саленко.

След края на състезателната си кариера, Стоичков поема и към треньорския пост. Камата ръководи националния отбор на България, отбора на Селта, Литекс и на ЦСКА.

През май 2016 година по случай юбилея си, Камата организира зрелищен демонстративен мач на 20 май на националния стадион "Васил Левски". Сред гостите му има много легенди като Паоло Малдини, Карлос Валдерама, Даниеле Масаро, Хорке Кампос и много други.

През септември 2017 година организира грандиозно шоу с мач между легендите на Барселона и легендите на родния футбол. Срещата се играе на градския стадион в Стара Загора.