Процесът срещу бившия футболист на Барселона и националния тим на Бразилия Дани Алвеш започна тази сутрин в съда в Барселона. Бразилецът е обвинен в сексуално насилие на млада жена на 23 години в нощен клуб "Сътън" в столицата на Каталуния в нощта на 30 срещу 31 декември 2022 година.

Няколко дни след инцидента Дани Алвеш бе арестуван и е в затвора Брианс 2 в Барселона и до момента. След 13 месеца най-после започна делото срещу футболиста, като обвинението поиска 12 години затвор, а преди това прокуратурата бе поискала 9 години затвор и големи финансови санкции.

До последния момент защитата се опита да стигне до извънсъдебно споразумение с жертвата, но без успех. В съдебната зала бе и майката на футболиста Лусия, която само влоши положението на Алвеш, след като преди известно време публикува в социалните мрежи снимки на жертвата. Самият футболист четири пъти смени версията си за инцидента при разпитите до този момент, като в първия момент поддържаше версията, че никога не е виждал жената.

Съдебното дело се следи от 270 акредитирани журналисти и се очаква да продължи 3 дни, като ще има и 28 свидетели. Адвокатът на Алвеш Инес Гуардиола поиска прекратяване на делото и незабавното освобождаване на клиента й, защото обвиненията срещу него стъпват върху избрани новини от медиите, повечето от които са фалшиви, които не са създали известни очаквания и не са нарушили презумпцията за невинност до доказване на противното.  Тя също поиска клиентът й да даде последен показания, след жертвата, а не преди нея, както е според предварителния ред.