Новата А група е във формат с 10 отбора, но първият кръг се изигра сякаш в 6 мача. Ден след като Славия и Локо Пловдив откриха сезона пред около 550 зрители в „Овча Купел” и докато вървеше едно от емблематичните дербита на българския футбол Ботев – Левски, ЦСКА изигра първата си контрола в София. Срещу новакът в Б група Оборище Панагюрище на Армията се събраха около 4500 фенове. За посетителите на Борисовата градина, които срещаха тълпи от хора по алеите и слушаха песните откъм стадиона, денят бе като всички останали в предишни години, когато ЦСКА играеше в най-високото ниво на родния футбол.

Десетте мача от А група събраха общо около 14 хиляди души или близо 2 800 зрители средно на мач. На някои срещи по-любознателните можеха да преброят с точност хората на трибуните във времето между първия съдийски сигнал и първия изпълнен тъч. За две контроли в Тетевен и София ЦСКА събра 8 хиляди. И тук говорим за проверки с отбори от Б група. Фактите са категорични – нито един мач на старта на А група не успя да събере повече публика, отколкото имаше в събота на „Армията”.

Всъщност, тези цифри не са особена изненада. През по-голямата част от подготвителния период интересът на медиите и обществеността към ЦСКА хвърли сянка върху многомилионната селекция и треньорската рокада на хегемона от Разград, върху жребия за участниците в евротурнирите и дори върху изграждания наново – организационно и игрово, Левски.

Слабата посещаемост на стадионите обаче не е просто статистика, тя повдига редица въпроси. Като този защо мачовете на Лудогорец продължават да не предизвикват интерес сред привържениците в цялата страна? Каква ще е стойността на евентуалната пета поредна, ако тя не е постигната след няколко успеха над ЦСКА? За какво ще играе Левски срещу Славия и Монтана, ако в края на мача публиката не скандира „Идва ред на ЦСКА…”? Какво ще запомнят Монтана и Пирин от завръщането си в А група, след като няма да домакинстват на червените? Какви ще са рейтингите на телевизиите, които предават мачовете от А група и тези, които ще излъчват ЦСКА? А колко са абонатите за платения канал сега и колко бяха през пролетта?

Но, интересът на привържениците е безсилен пред железните правила на БФС, които се оказаха непоклатими дори за институции като ЦСКА и Локо София. Последствията и щетите тепърва ще бъдат оценявани, но картинката отсега изглежда доста тъмна.

Интересното на това първенство все пак може да дойде от разколебаването на някои от най-сигурните очаквания. Приятелството с Моуриньо може да се окаже недостатъчно на Лудогорец не само за прословутото надграждане, но и за уж гарантираната титла. Литекс изглежда направи рокада на треньорския пост точно навреме, за да изземе от Берое очакваната роля на скрит фаворит за първото място. Всъщност, примерите с Бруно Рибейро и Люпко Петрович са изключително показателни за ролята на старши треньора, която собствениците на отбори у нас често подценяват, но още по-често предпочитат да дават на безгласни фигури.

Друг мит, който скоро може да бъде развенчан, е очакваната в отсъствието на ЦСКА и Локо София жестока интрига за класиране за евротурнирите. Вместо да се повиши конкуренцията, тя май скоро ще изчезне – Славия, Ботев и Локо Пловдив не изглеждат готови за Европа. Левски и Берое пък са се отдали на спокойствието – едните си позволяват скромно нулево реми с аутсайдер, а другите са доволни на равен. Левски да е доволен от равен означава, че нещо генерално във футбола ни не е наред.

В дъното все пак ще е интересно – Пирин и Монтана показаха още в първите си срещи, че ролята на Марек и Хасково от миналия шампионат не ги устройва. В добавка към мотивацията и финансовата им стабилност, те изградиха и добри състави, които като качество и възможности не отстъпват на Локо Пд или Славия. Няколко неща обаче не се променят. Още от първия кръг на тези, които дръзнат да надигат глас срещу статуквото, бе даден ясен знак – те ще получават червен картон.

Стоян ГЕНОВ, ПР АГЕНЦИЯ КОТА